Sweatshop



Norská dokumentární minisérie s výstižným názvem "Sweatshop" (= doslova "zapocený obchod", tedy sociálně dost neutěšené místo) oběhla svět a určitou pozornost získala i v našich médiích.
Oprávněně.
Však si už jen poslechněte základní "zápletku". Trojice norských mládežníků (bože, to slovo...), kteří se zajímají o oděvní design, se účastní jakési formy reality show, kde prožijí několik dní v Kambodži a na vlastní kůži si zkusí jaké to je být tamním "garment workerem". Zážitek, který člověka dokáže změnit.

Je skutečně pozoruhodné sledovat, jak v podstatě tato "cool" a "posh" děcka několik dní v Kambodži ovlivní (nejvíc na nervy mi lezla Anniken). Samozřejmě, podmínky ve "sweatshopu" jsou strašné, ale je třeba přihlédnout ještě k tomu, že k natáčení se dostal navíc i podnik, který na tamní poměry ještě docela ujde. Bezesporu existují ještě mnohem horší místa. Sociální zbídačení některých lidí je skutečně hrozné a nic moc se proti tomu nedělá.
Co oči nevidí...

Lze ale vůbec reálně něco podniknout? Bude se chtít někomu platit za oblečení více peněz? Budou chtít oděvní společnosti osekat své zisky?
Severská společnost HM sice po odvysílání tohoto dokumentu některé podmínky trochu zmírnila, ale stačí to?
Podle mě ne, ale ač je to pro nás možná jen malý úspěch, tak pro ty dělníky tam to může znamenat hranici mezi životem a smrtí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID