John Fowles - Francouzova milenka

Francouzova milenka je asi nejslavnější knihou britského autora Johna Fowlese (o jehož skvělém Mágovi jsem tu již dříve psal). Autor tento román situoval do roku 1867, tedy do poměrně zjitřené doby viktoriánské Anglie, která se vyznačovala mnohými paradoxy. Je skutečným Fowlesovým literárním mistrovstvím, že atmosféru oné doby dokáže velmi dobře, nenásilně a věrohodně přenést na stránky své knihy. K tomu autor ještě přidává otevřený dialog se čtenáři, kdy místy například rozjímá nad motivací postav a tak trochu postmoderně (z pozice člověka dvacátého století) přiznává, že nad jejich osudy nemá zcela stoprocentní vládu a nechává si je žít vlastním životem.

Kniha tak v podstatě není jen dobře napsaným romámen, ale zároveň spletitou sociologicko-psychologickou studií do duší lidí šedesátých let 19. století, kteří se najednou musí potýkat s otřesy typu zveřejnění Darwinových a Marxových prací. Hlavním hrdinou (dá-li se o něčem takovém v knize mluvit) je Charles Smithson (fanoušek mineralogie a Darwina), který se má oženit s mladou, celkem inteligentní a pohlednou Ernestinou. Osudovým se však pro oba protagonisty stane setkání s tajemnou Sarah Woodruffovou, která je prudérní anglickou společností ostrakizována, protože se prý kdysi spustila s nějakým Francouzem...

Příběh je sám o sobě dost zajímavý (jak už to je u Fowlese zvykem) a jeho rozuzlení pro mě bylo celkem překvapivé, nicméně kniha samotná není jen o něm. Podle mého názoru daleko důležitější roli hraje samotný svět (koneckonců podobně jako u Mága), který se snaží popsat. Říci o tomto románu, že je v podstatě jen "milostnou romancí" by bylo hrubou vulgarizací.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)