Wild (Divočina) 2014

Reese Whiterspoon jsem měl dlouho zafixovanou jako takovou dost "blbou" herečku, která hraje ve filmech, na něž se v lepším případě JEN nejde dívat. Omyl.
Mea maxima culpa!

Obecně mám "road movies" celkem rád. Popis náhodných setkání doplněný měnící se krajinou je podle mě celkem dobrým impulsem sám někam vyrazit a zažít mimo pohodlí vlastního gauče nějaké to "edvénčr". Režisér Jean - Marc Vallée se rozhodl dostat na fimové plátno knihu od autorky Cheryl Strayed, která si díky mnoha posraným věcem ve svém životě rozhodla adekvátně vyčistit hlavu na dlouhé pouti po americké PCT (Pacific Crest Trail). Cheryl se navíc během pouti v myšlenkách (a to slovem i obrazem) vrací ke svému předchozímu životu a dovolí tak více poodhalit motivaci k cestě.

Skvělé je na filmu zejména herectví Whiterspoon. Možná to není tak zcela objektivní pravda, ale když nějak podvědomě čekáte, že s hlavní hrdinkou to bude po této stránce průšvih, tak jste velmi pozitivně překvapeni. Tento charakter dovolí prožívat každý bolestivý krok na cestě, každý lezoucí nehet, apod. Kdo byl někdy na nějaké delší tůře, což v ČR bude asi většina obyvatel, tak jistě ví, co to obnáší.

Film, krom záběrů krajiny - ale to už je spíše než kouzlo kameramanů a režiséra zásah matičky přírody a počasí, nabízí i velmi vkusně zvolenou hudbu s vedoucím hlavním motivem od dua Simon a Garfunkel, nicméně dojde i třeba na takové Portishead.

Vzato kolem a kolem (touto klišoidní frází často končím své texty) je Divočina velmi příjemným filmem. Snad by se dalo říci doslova letním filmem, protože už dlouho jsem neměl takovou chuť zabalit si krosnu, vzít stan a vyrazit kamsi daleko...

P. S. A v roli matky potěší i Laura Dern (pokud ji tedy máte rádi) :).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID