Iracionální muž (2015)

Znáte to, filosovat se dá o ledasčem.Solipsisté si myslí (teoreticky), že krom nich není v podstatě nic, i když prakticky se mi moc nechce věřit, že by se lidský mozek odvážil až tak závažných konstruktů bez rizika šílenství.
Abe Lucas je univerzitní profesor filosofie. Píše celkem poutavě, studenti - a hlavně studentky, se kterými dříve dost bujaře sexuálně žil - jej milují, což by mohl být celkem spokojený kantorský život, jenže...... Jenže Abe je tak trochu podivín, vypařila se z něj veškerá vitalita - a útěcha ve filosofii evidentně nefunguje - sexuálně mu to už ani nestojí za to.. (ehm..) a začal k tomu dost slušně chlastat atd... Prostě muž na prahu zralosti, kterému evidentně chybí elán a impuls. Ten se dostaví po vyslechnutí podivného rozhovoru v kavárně (či kam to chodí se svoji oblíbenou studentkou).

Woody Allen je nestor, každý rok tvrdohlavě posílá do světa další a další film. Pokaždé to není filmová pecka, ale nikdy mistr nesklouzne k trapnosti, což se musí ocenit. Mít takovou vitalitu a elán Abe Lucas, tak určitě neřeší žádné problémy..., což by ale v posledku byla docela škoda, neboť film Iracionální muž by tak nevznikl (a já jsem přesvědčen, že za vznik určitě stál).
Pravda, Woody si tu opět jede "to své". Tedy mladá holčina (Emma Stone se svými kukadly) propadne kouzlu staršího muže (Joaquin Phoenix) namísto mladého chlapíka (Jamie Blackley), což může být i Woodyho vztyčený prostředníček směrem k mladé generaci (nebo taky ne, že...), takže i když tento film má celkem pozoruhodný konec, tak zbytek scén je tak trochu očekávatelných. I tak je film ale kouzelný, obsahuje propracované scény, dialogy, prostě spoustu ingrediencí, které má mít správný film (a které jiné snímky od jiných tvůrců postrádají).

Woody pořád umí a je to moc dobře.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)