Lež jako věž

Nejsou lidé, kteří nelžou, ale existují lidé, kteří se snaží nelhat - takto soudil v jedné své knize (a kdo pozná ve které, má ode mě pochvalu) známý český filosof Erazim Kohák. Ano, každý občas zalžeme, někdy se jedná o tzv. "bílé lži", kdy své drahé polovičce pochválíte ten nový klobouk - i když v něm vypadá bezmála jako nosorožec.
Člověk by bez lži asi nemohl existovat, život bez ní by byl absurdní podobně jako je extrémní Kantův příklad s morálním imperativem díky němuž mluvíme pravdu i v okamžiku, kdy se známý terorista s prstem na spoušti ptá, kde se zrovna nachází jeho další oběť.

To ale rozhodně neznamená, že lež by mělo být něco, pro co by člověk měl mít obzvláště velké pochopení, byť dnešní doba tomu trochu nahrává. Ne, nemám teď ani tak na mysli mravní relativismus, ale zejména přehršel všech možných informačních vjemů, kterými jsme doslova a do písmene přesyceni. Může se tak jednoduše stát, že nějaká postava vystoupí v televizním pořadu vysílaném živě, pronese několik záměrných (a třeba i nezáměrných) lží, jako např. "Židé mají velký podíl na současné stoupající kriminalitě..." a důvěřivý divák je znepokojen. Když to říkají v televizi....
Ano, pak se obvykle zjistí, že onen "spíkr" své tvrzení neměl podepřeno žádnými důkazy, statistikou, ničím. Takříkajíc jen "střílel od boku", protože tak to občas funguje a "všichni víme, že..." Dokonce posléze může vystoupit v jiném pořadu kdosi, kdo dané tvrzení dementuje a uvede na pravou míru. Obvykle však bývá ale pozdě. Semínko je zasazeno a pozvolna klíčí.
To je příklad skutečně nebezpečné lži.

A bohužel mám dojem, že právě kvůli záplavě informací a praktické nemožnosti je všechny ověřovat (a koneckonců - nalejme si čistého piva - málokdo má na to i chuť a čas) nám tu bují různé senzacechtivé a "zaručené" zprávy, jež obvykle utvrzují už dříve zažité stereotypy.
Odlišovat záměrně vytvářené lži a polopravdy od skutečnosti, kriticky myslet, ověřovat si informace, vyslechnout více stran, neredukovat svět jen na "má dáti" a "dal",... To je možná jeden z největších problémů před nímž naše společnost stojí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)