Samba (2014)

Režisérský tandem Toledano - Nakache se po velkém úspěchu filmu Nedotknutelní znovu vrhl do specifického žánru komedie, která citlivě reflektuje důležité sociální otázky.
A v hlavní roli je zde znovu Omar Sy.

Hlavním hrdinou je Samba, sympatický a mohutný černošský chlapík, který se do Francie dostal asi před 10 lety ze Senegalu. Od té doby ve francouzské metropoli pobývá jako nelegální přistěhovalec a živí se vším možným. Nejvíce pracuje v jedné restauraci jako pomocná síla v kuchyni. Přesto se nevyhne různým problémům, na jejichž konci čeká zadržení a naděje v kontaktu s (dočasnou) sociální pracovnící Alice (jako už tradičně skvělá Charlotte Gainsbourgh).

Na film se pochopitelně můžeme dívat také způsobem, který vlastně veškeré Sambovo jednání může odsoudit. Je to zcela legitimní otázka k diskusi. I když se snímek Samba věnuje přistěhovalectví, tak otázku po jeho oprávněnosti tak trochu nechává stát stranou. Samba je sympaticky a šikovný chlap, ergo mu diváci fandí. Vše je navíc natočeno svižně, zajímavě a leckteré scény vyznívají i velmi vtipně (zmatky při překladu, sbližování Alice a Samby,...). Není to pochopitelně komedie stylu "lidová řachanda", ale velmi citlivý příběh s některými smutnými místy.

Návštěvy kina rozhodně nelituji, zanechalo to ve mně podobný dojem jako již výše zmínění Nedotknutelní, tedy dojem vynikající :).

Sluší se ještě dodat, že se jedná o adaptaci díla autorky Delphine Coulin.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)