Proč sbíráme víčka?

Víčka sem, víčka tam.
Poslední dobou se mi zdá, že se jako houby po dešti vynořily všelijaké iniciativy, která se zabývají sběrem víček pro... (doplňte libovolné postižené dítě, či jinak znevýhodněnou osobu). Víčka se sbírají ve školách, existují internetové stránky ohledně sběru pro nějakou konkrétní osobu a vůbec je všude tak nějak převíčkováno.

Určitě je fajn, když se lidé nesobecky zajímají o druhé a snaží se jim pomoci. Taková pomoc by ale měla být aspoň trochu efektivní, což v případě víček zrovna moc nefunguje. Jen považte, sesbíraná víčka jsou očištěna od nečistot, semlena, dále tavena a posléze tvarována do nového plastového útvaru (dle libosti). Za tento recyklát pochopitelně firmy zaplatí sběratelům nějaké drobné. Ta cena je různá, víceméně se pohybuje v rozmezí 5 - 7 korun za kilogram víček.
Ano, za kilogram. To aby se člověk usbíral.

Zkusme jednoduchou matematiku. Máme nemocné dítě, pro jehož léčbu je potřeba cca 1 000 000 korun ročně. Můžeme vyjít z toho, že jedno víčko má přibližně 2,5 gramu. Na 1 kg jich tedy potřebujeme přibližně 400. To je docela slušný počet, ne? Počítejme však dále. Dejme tomu, že výkupní společnost bude štědrá a nabídne nám až 8 korun za kilogram víček. V takovém případě budeme na 1 000 000 korun potřebovat přibližně 50 milionů víček od lahví, to je zhruba 125 tun.

Představte se v takovém případě všechny ty vedlejší náklady (čas věnovaný sbíráním víček, jejich skladování, odvozu do sběrny, apod.). Je vůbec takto možné účině pomáhat? Nebylo by snad lepší čas a energii vynaložit jiným způsobem, který by přinesl potenciální větší přísun peněz?
Určitě je fajn, že lidé dokážou být solidání (pokud se tedy skutečně jedná o solidaritu a ne jen o symbolické zbavení se odpovědnosti a ulehčení svému svědomí činem, který mě prakticky nic nestojí), ale osobně si myslím, že jediným, kdo na víčkových akcích skutečně vydělává, jsou výrobci balených nápojů v petkách.

Víčkové akce jsou podle mého názoru jen iluze, kterými si sami snažíme namluvit, že činíme svět lepším. Často to má ale kontroproduktivní následky, dokážu si totiž živě představit, že namísto kohoutkové čisté vody si některé rodiny nakupují vodu balenou jen proto, aby měly dostatek víček k darování. Ekologie zapláče.

Až zase uvidíte nějakou víčkovou akci, zkuste si ji přepočítat na http://www.petcoin.cz/ (i když výsledné sumy jsou pouze přibližné). To už je podle mě lepší poslat tu DMS (na oněch 30 korun totiž musíte nasbírat více jak 2 000 víček).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)