Vědmy radí... A poradí?

V televizi existuje několik dost bizarních pořadů, nad jejichž existencí nezbývá než kroutit hlavou.
Jedním z nich je i případ "Vědmy radí".

Pamatuji se, že dříve na nějaké stanici běžel dost šílený pořad, který si snad ani na nějakou "snahu o opravdovost" moc nehrál. Věštci a vědmy tam byli náležitě střelení a ještě dnes se generace Y nad jejich kousky baví na youtube (snad každému se vybaví prsatá Jolanda a její slovní průjem). "Vědmy radí" na to jdou podle mě trochu jinak. Snaží se tvářit vážněji, působit empatičtěji a upřímněji. Chtěl bych napsat, že i výběr "vědem a vědmáků" je patrně lidsky na trochu jiné úrovni než v případu podobných poradů, leč nejsem si tím úplně jist, protože zase tak moc jsem toho neviděl.
Ono to totiž moc ani nejde...

Bylo by asi nošením piva do pivovaru neustále tvrdit, že podobné pořady jsou blbé a nebezpečné. Vědma radí volajícím (pochopitelně za slušný bakšiš v podobě účtu za telefon ideálně přes nějakou společnost typu TipTV) všelijaká rozhodnutí do osobního života a člověk nemusí být zrovna génius, aby jej napadlo, že poradit např. ženě, která je doma týrána, ať s manželem zůstane a že se to nějak zlepší, může být klidně cestou do záhuby. Vždy si v této souvislosti říkám, že síla lidské víry je neskutečná. Nikdo z volajících si asi neklade otázky, jak je možné, že vědmy a spol. musí všelijak nahánět zákazníky, když vlastně znají budoucnost a tím pádem disponují nejžhavějším zbožím současnosti - informací. Proč poté neradí politikům? Proč se nepodílejí na legislativě?
Ne..., bylo by příliš laciné a snadné takto tnout do evidentních pitomostí, které ti "bohem obdaření" hlásají.

Zaráží mě tu však jiný aspekt. Předpokládám totiž, že většina volajících jsou dost zoufalí lidé. Lidé, kteří z nějakého důvěru ztratili důvěru v klasické metody vyrovnávání se s krizovými situacemi a upadli tak v jistou regresi. Přijde mi, že jsou to lidé věsměs staršího věku, kteří se cítí opuštěni, nemají moc silné sociální sítě kolem sebe a možná i daleko více než nějakou věštbu a proroctví ocení vlídné slovo, které jim příjemná paní z obrazovky řekne.
A i to je vlastně určitým signálem o stavu naší společnosti. Opouštíme ty slabé z nás a pak se jejich zoufalým snahám o naději ještě smějeme a v horším případě na tom dokáží některé zvláště odpudivé hyeny profitovat nemalé peníze.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)