28. říjen a Show Jana Krause

Asi každý zná genezi událostí, které v nedávné době rozvířily společenskou debatu. Dáme/nedáme medaili panu J. Bradymu, přijmeme/nepřijmeme Jeho Svátost, oficiálně/neoficiálně, lezeme/nelezeme kamsi velké říši středu…, je toho celkem dost. Poslední tečkou je zatím neodvysílání pořadu Show Jana Krause na TV Prima a následné vysvětlující tanečky, které více než cokoli jiného připomínají trapnost samu.

Celá verze úvodu pořadu, v němž na začátku vystoupí několik vybraných osobností z řad české populární, umělecké, politické a společenské vrstvy (Štěpánová, Kocáb, Třeštíková, apod.) přeje republice k jejím "narozeninám" a neopomene se negativně vymezit vůči současnému prezidentovi, je k dispozici na serveru youtube, takže jsem neváhal a podíval se na ni.

Ze všeho nejvíc mi těch cca třináct minut přišlo jako mletí prázdné slámy v kombinaci s trapností. Jistě, ani zdaleka se nejedná o takovou trapnost, jakou byly třeba ony tanečky okolo neodvysílání pořadu a ohledně zpráv z Hradu, nicméně trapné mi to přišlo taky.

A navíc i docela škodlivé.

Pomyslnou korunou byl pak výrok Dana Bárty (pokud jsem jej tedy správně poznal), který tvrdil, že Zeman už stihl naštvat tolik lidí, že se od něj odvracejí i jeho voliči. Není tomu tak, prezident i nadále má cca podobnou podporu lidí jako v době své volby. To, že se někdo odvrátil a své volby lituje, je samozřejmě možné, nicméně Dan Bárta žije (podobně jako mnozí další) v dost silné a nepropustné sociální bublině, z níž se skutečně něco podobného asi může jevit, ale není tomu tak. Podobné uvažování navíc podle mého vůči Zemanovi působí kontraproduktivně. Jeho příznivce pochopitelně nepřesvědčí a odpůrce ještě více zatvrdí. Namísto snahy o hledání příčin toho, proč lidé této země Zemana podporují, se je lidé z pořadu snaží přesvědčit o něčem, co podporovatele prezidenta vlastně zase tak moc netrápí, protože řeší trochu jinou sortu problémů.

Kromě rétoriky je Zeman velmi obratný v šermování s populistickými tématy (ono to spolu trochu souvisí) a v tom, že moc dobře ví, co lidi skutečně trápí, což znamená, že pro mnoho z nich může působit jako politik, který má o ně skutečně zájem. K těmto problémům dokáže naroubovat srozumitelnou a (třeba jen zdánlivě) logickou odpověd (ve vzacnějších případech i řešení). Při vší úctě, toto vše lidé typu Dana Bárty, M. Kocába apod. moc neumí. Ze své pozici "elit" jen říkají co je dobře a co není, ovšem na to onen lid z vysoka kašle.

Za mě by tedy bylo daleko lepší naopak se vykašlat na všechny ty patetické projevy (ve stylu "kníže je lidu blíže") a skutečně řešit problémy, které lidi trápí (chudoba, sociální vyloučení některých lokalit, apod) . Neustálé vymezování se vůči prezidentovi a poukazování na jeho buranství totiž ničemu nepomůže, naopak.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)