Volební bizár

Nikdo mi asi nevymluví, že volební kampaň je (nejenom) v ČR docela pěkný soubor bizarností a obskurností. Jako uvědomělý občan (musím se pochválit) pochopitelně k volbám chodím, minimálně je to totiž často inspirace k přemýšlení o sobě, vesmírů a tak vůbec.

Když chce být člověk odpovědným voličem, tak to nemá vůbec jednoduché. Speciálně to asi funguje při volbách do zastupitelstev krajů. Kraje totiž nejsou jen tak nějací nazdárkové a mají celkem rozsáhlé pravomoce. Bohužel jejich politika je pro většinu voličů celkem dost nečitelná (nejsme na úrovni obcí, takže přímé následky leckdy ani nepocítíme), technokratická a vůbec tak nějak zahalena do hávu tajemna, do něhož proniknout by znamenalo věnovat mnoho svého volného času načítáním zpráv, hodnocení, projektů, apod.

Kdo má na to čas, že? Zároveň krajská politika není tak přísně ideologizovaná jako na parlamentní úrovni, takže tu prakticky skoro každý může s každým, což pro voliče může být někdy docela zmatené (v jednom kraji si jdou strany "na ruku", v jiném ty samé "po krku").

Perličkou je pak to, že některé politické subjekty se pro krajské volby ani nenamáhají s tvorbou nějakého programu (nebo si ho dobře na svých webech schovávají). Koneckonců taky proč, on to nikdo nečte a pokud náhodou ano, stejně je to plné banalit a obecných pravd. Jen považte, asi jen těžko by šlo najít nějakou stranu, která by byla proti podpoře vzdělání, pro masové vraždění zvířat, či pro snižování zaměstnanosti. Všichni prostě podobnými slovy tvrdí, že "nějak bude lépe". Cest jak toho "lépe" docílit je samozřejmě více, ale většinou jsou natolik komplikované, že se míjejí s chápáním běžného voliče (upřímně, kdo SKUTEČNĚ rozumí grantové politice?), takže nač jej otravovat složitými statistikami a kličkami. Stačí líbivé heslo.

Kandidát do voleb by měl mít také pěkné jméno, ideálně takové, se kterým se dá pěkně pohrát a různě si jej skloňovat. To voliče koneckonců stejně zajímá více než nějaký program. Kandiduje nám tu tedy pak jistý pan Jiří Oberfalzer, který na reklamních poutačích láká na to, že… jej volí i obři. Jako chápete - OBERfalzer x obr. Strašná sranda… To v Praze zase kandiduje jakýsi pan Lepš, který chce Senát poLEPŠit a s grácií Barta Simpsona píše na tabuli pod sebe "nebudu schvalovat blbiny". Asi to píše za trest, protože pár blbin už určitě schválil.

Volby (ať už ty na kraj, nebo do Senátu) mi tak čím dál více připomínají souboj reklamních značek Pepsi versus Cola, než střet idejí, názorových proudů, které by měly tuto zemi (kraj) vést. U Pepsi se těm "blbinám" lze zasmát, ale tady. To může být časem v Senátu třeba i takový Leoš Mareš, protože má dobré PR a umí zabavit (i když jak koho…).
Jasně, co si lidí zvolí, to maj.

Ale tím bizarnosti zdaleka nekončí. Znáte titul RSDr.? To byla taková perlička, která se za minulého režimu udělovala na "Vokovické Sorbóně", něco jako doktor politických věd, kde však většinou odpovídající kvalifikací pro udělení titulu nebyly ani tak znalosti marxismu-leninismu, materialistického pojetí dějin, dějin dělnické třídy a podobně zaměřených humanitních oborů (člověk si mohl vybrat), ale prostá stranická důvěryhodnost. Byly i případy, které prý do studia vůbec nastupovat nemusely a titul dostaly hned. Zlatá Plzeň, co? Tady by to šlo krásně uzavřít s tím, že držitelé tohoto titulu, kteří žijí mezi námi se s ním radši nikde neukazují, popř. si jej transformovali do neutrálního dr. Ha! Chyba lávky!! Na kandidátkách najdete hned několik, kteří se titulem pyšně honosí. To mi tedy fakt hlava nebere, třeba je to nějaká forma skryté touhy být ponižován, nebo - a to bude asi pravděpodobnější - jsou na to hrdi a potenciálním voličům to vůbec nevadí.

No jo, jaký volič, tací kandidáti.

Perlička na konec. Možná jsem se omylem dostal časoprostorem kamsi do paralelního vesmíru, ale při četbě byť jen názvů některých subjektů u krajských (!) voleb jsem nabyl dojmu, že za branami Středočeského kraje čekají hordy po zuby ozbrojených invazních armád. Dominuje tu téma bezpečnosti, které je natolik klíčové (při krajských volbách!), že si jej strany vetknou do názvu. Máme tu tak třeba "Úsvit s Blokem proti Islamizaci" (ano, v kraji nám nepochybně hrozí islamizace, všech těch několik desítek muslimů jistě celé dny kuje pikle, kterak na Benešovsku prosadit právo šaria), pak existuje subjekt "NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI - PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI", jehož členové asi na nic jiného než na bezpečnost kraje před islámem nemyslí. To je takový ekvivalent, jako kdybych založil stranu s názvem "Konec rozšiřování deštných pralesů v Brdech". Brr… Zklamat pochopitelně nemohou i "Dělníci", který si do názvu přidali dovětek "Imigranty a islám v ČR nechceme!". To asi proto, že některým jejich příznivcům to třeba ještě asi nedošlo či co.

Co mě dost fascinuje je, jak se všechny ty strany zmíněné v předchozím odstavci takhle štěpí. Já samozřejmě chápu, že vzájemná řevnivost lokální vůdců je asi víc cool než boj proti muslimům, ale jak to může působit na nerozhodnutého islamofoba, co? Koho si mají vybrat? Výběr ještě komplikuje i to, že koneckonců podobnou agendu si jedou i tzv. "zavedené" strany. Pan Skopeček z ODS v jednom z předvolebních rozhovorů také téma migrace vytáhl (a samozřejmě věděl jak jej řešit). Tak nevím, není to nějaká kolektivní politická posedlost našich zastupitelů (včetně těch potenciálních)? Asi jo. Přijde mi, jako kdyby náš kraj netrápily jiné otázky, jen ti migranti (a že jich tu v kraji je…). Zábory zemědělské půdy, stav silnic… To jsou témata, která přece nikoho nezajímají, těm se věnovat nemá vůbec voličský potenciál. Jen jestli to vše ale není jen taková zástěrka. Jen považte, migrantů je totiž daleko více než si myslíte. Pomalu vstaňte od počítače a rozhlédněte se kolem sebe po svém okolí. Určitě tam nějakého migranta uvidíme, třeba souseda, který ekonomicky každý pracovní den migruje za hranice kraje! A není se čemu divit, ono se stačí mrknout i na nejvrcholovější posty v naší politice, nesedí náhodou na ministerstvu financí taky takový ekonomický migrant?

Přátelé, už jsou tady! :-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)