Alien: Covenant (2017)


Budoucnost vypadá docela trudně a nedobře. Inteligence populace letí strmým pádem dolů, nicméně na poli kosmických cest přesto lidstvo dokáže vykonat pozoruhodné cesty. Aspoň to tedy tak vypadá podle filmu Alien: Covenant, kterým se Ridley Scott vrátil ke svému oblíbenému vesmírnému monstru.

Vůbec však nepřeháním. Pokud jste viděli předchozí část s názvem "Prometheus", tak si bezesporu vzpomenete na své hořekování nad posádkou, která nedodržovala ani ty základní bezpečnostní pravidla, nedokázala využít potenciál svých důmyslných přístrojů a i jinak se chovala náležitě pitomě. Nutno dodat, že to byla pitomost neúmyslná, způsobená děrami ve scénáři a v logice příběhu. Ve světě "Prométhea" uběhlo asi 10 let a lidstvo je však v pokračování "Covenant" nadále stejně pitomé… Některé věci se nemění a třeba je právě toto znakem nového "vetřelčího" univerza.

Obecně téma filmového Vetřelce (nebo Aliena, jak se komu líbí) je podle mě vycucané podobně jako malinová šťáva na dětském táboře. Ve filmech se na něm s různou měrou úspěšnosti vyřádili různí režiséři (temný Fincher, akční Cameron,…), byl postaven proti jinému monstru (Predátor), takže hledat nějaké nové pojetí je asi dost těžké. Scott se tedy v obou svých nových "vetřelčích" filmech tak trochu vrací na počátek a buduje jakýsi mýtus v pozadí. Přivádí na stříbrné plátno rasu inženýrů (což se bezesporu musí líbit nejednomu záhadologovi), kteří přivedli na svět xenomorfy a snad i člověka (či co měl ten úvod z Promethea znamenat). V Covenantu Scott dál buduje mýtus v pozadí, který ale stejně jako u předchozího filmu podle mě moc smysl nedává a divák stejně čeká na to osvědčené, což se ve "vetřelčích" filmech rovná vzájemný hon a pozvolné vyvražďování (snad jste proboha nečekali nějaký art!!). To se pochopitelně dostaví, ale znáte to…
Už to prostě nepůsobí tak, jako když jste viděli Vetřelce poprvé. U mě se dokonce místy dostavil lehký pocit nudy a také lehkého vykrádání Scotta Scottem (vážně, některé scény dávaly tušit, co se stane za okamžik, leckdy jsem měl pocit déjá vu ,…).

Abych zase ale nekydal na nového vetřelce jen špínu a sliz (i když jemu by se to možná i líbilo), Fassbender je ve své roli velmi dobrý a ze scény, kde oba androidé hrají na jakousi flétnu, jde mráz po zádech. Stejně tak dobré jsou i některé střety s xenomorfy, jenže to je na podobný film, který byl velmi očekáván, podle mě dost málo. Ostatní postavy jsou načrtnuty jen velmi letmo, takže jejich případná anihilace diváka ani moc nevzruší (pokud jim tedy nepřejete smrt za jejich pitomé chování), hudba a speciální efekty jsou na velmi dobré úrovni, ale to samo o sobě dobrý film nedělá - a přitom by Covenant dobrým filmem být mohl, jen kdyby se vyvaroval logickým dírám ve scénáři a namísto vrstvení mýtu o vzniku života a odkazů na romantické básníky by se věnoval tomu, co je vetřelčímu světu vlastní.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID