Blábolení tradičních politiků

Čas před sněmovními volbami zpravidla bývá dobou tak trochu vymknutou z kloubů, na scénu přicházejí různé bizarnosti, které oscilují na úsečce od smutného ke směšnému. Jednu pozitivní věc však určitě mají, pokaždé když si myslíte, že už jste vše slyšeli a nic nového vás nemůže překvapit, tak nastane pravý opak.
Mě třeba překvapilo, kolik jen se vynořilo různých nových politických subjektů (které jsou svými programovými prioritami prakticky zaměnitelné) působících občas jako z jiné galaxie. Schválně si zkuste někde pustit rozhovor s představitelem "Řádu národa". Od těchto malých a nezavedených partají se ale určitá míra podivnosti asi i čeká, málokoho to překvapí a ke spoustě lidem se jejich poselství asi ani nedostane. Naštěstí tu ale máme strany velké (nebo třeba "tradiční"), které se o zábavu starají měrou nemenší.

Předseda (lépe by asi sedělo označení majitel) hnutí ANO nedávno přidal na youtube první video ze své nové kampaně. Patrně jste jej viděli (protože podobné blbosti mají tendenci šířit se jako mor ve středověku). Já teda samozřejmě vím, že podobné zkratkovité zprávy a signály směrem k voličům asi nemá cenu dopodrobna analyzovat a hledat v nich ztracený Shakespearův sonet, nicméně tady mi to skutečně nedá, protože to video (potažmo celá ANO kampaň) je prostě a jednoduše fascinující počin.

Tak jo, A. Babiš se vymezuje vůči "tradičním" politikům (kterého zastupuje člověk s oranžovou kravatou a nakyslým Smolíkem místo hlavy), kteří nemluví k věci, mlží, blábolí, atd. Babiš jim prý nerozumí. On je totiž jiný (nenosí kravatu, natož kravatu oranžovou), ve své čisté bílé košili mluví k věci, neblábolí, ale maká. Tož tak. Průšvih podle ANO spočívá v tom, že zemi dlouho vedli "tradiční" a "blábolící" politici, vedli ji zle a nedobře, takže je čas na změnu, protože "kdy jindy když ne teď" a kluci to potřebují "dodělat".

Mně tedy přijde neskutečně fascinující, jak Babišovi prochází to neustále stavění se do opozice. Samozřejmě, on a jemu blízcí nejsou jiní než zbytek většiny tradičního politického ansámblu. Je ale zajímavé, jak se hnutí ANO daří zastřít minulost. Jak je možné, že ve všem tom "blábolícím marasmu" se dokázal Babiš stát jedním z nejbohatších lidí v zemi? Jak je možné, že před svým vstupem do politiky měl kontakty na nejednoho "tradičního politika" vůči němuž se dnes z principu vymezuje? Stal jsem se bohatým, ale vůbec jsem se neušpinil, aneb čistý jako ta košile z volebního plakátu. Jakkoli je to ale neuvěřitelné, dost lidí (patrně z dost rozdílných důvodů) na něco podobného slyší. Všechna čest těm, kteří dělají pro ANO kampaň.

Jako kdyby tady nebylo žádné Čapí hnízdo a "blábolení" kolem tamních peněz, jako kdyby tu nebyla léta politické odpovědnosti na nejvyšší úrovni. Kdepak! Neustále se opakuje mýtus o čistých a nezkažených a daří se prodávat jakýsi "zlatý věk".
Ano, i v tomto je hnutí ANO stejné jako jiná politická konkurence. "Zlatý věk" nastane, až se začne "neblábolit a makat", tedy něco jako že se bude držet huba a krok.

Děkuji pěkně, nechci.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)