Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec a víte co? Mně je to tak nějak upřímně líto.

Předně si myslím, že s ním odešla velká herecká osobnost, byť samozřejmě s přihlédnutím k pokročilejšímu věku. Pan Brabec a jeho úloha herce bývá často zlehčována účastí ve známém seriálu 30 případů majora Zemana. Přiznejme si, že to není zrovna podařené dílo. Tedy ne že by tam byly herecké výkony špatné, hudbu to má také celkem slušnou, střih, režii, atd., to vše je v pohodě. Problémem samozřejmě zůstává ideové vyznění, zcela jednostranné podání událostí v letech 1945 - 197? (ona i ta slavná Studna je z větší částí jen výkladem údálostí roku 1968), to pak člověk může vesele zapomenout na řemeslné kvality, on koneconců i Der ewige Jude měl určitě něco do sebe, že...

Jenže skutečností je, že Brabec si problematičnost tohoto seriálu (stejně jako jiní protagonisté, např. p. Brzobohatý) velmi brzy uvědomil, z rozjetého vlaku prý ale nešlo vystoupit. Můžeme se zde pochopitelně bavit o tom, že odmítnout to jistě šlo, ale kdo z nás je zcela bez viny aby biblicky "hodil kamenem"? Kdo si někdy nezadal s mocnými, byť s nimi vnitřně třeba nesouhlasil, ať už jimi byli političtí protagonisté, nebo "jen" přímý nadřízený v práci? Skutečností také je, že Major Zeman měl být původně skutečně jen jakýmsi akčně detektivním seriálem, minimálně tak do tohoto projektu režisér Sequens vstupoval a Sequensovo jméno tehdy skutečně bylo zárukou kvality, vzpomeňte jen na Atentát, filmy s radou Vacátkem, apod.

Bylo by však chybou vidět Brabce jen "Zemanovskou" optikou, pro mě osobně měl mnohem lepší a snad i výraznější role, do paměti se mi dost hluboce zapsal skvělým výkonem v roli Hamletova Polonia v režii M. Macháčka z roku 1982. Velmi dobrý byl také s Luďkem Munzarem v televizním snímku Generál Eliáš, za zmínku stojí i dabingová kariéra. Ne, není toho rozhodně málo. Nebylo by tedy podle mě zcela v pořádku, kdyby celou hercovu kariéru zastínila jedna rola (sice v dlouhém a známém) seriálu. Jsou jiní, na něž by šlo trefněji ukázat očerňujícím prstem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID