Max Payne

Max Payne
Jmenuji se Max Payne, hraji ve hře Max Payne postavu Maxe Payna a přišel jsem vás zabít!
To je zhruba stručná charakteristika hlavního hrdiny této slavné hry od finské softwarové společnosti Remedy. Hra se vyvíjela po mnoho a mnoho let (chvíli to i vypadalo, že nikdy nespatří kompletně světlo světa), nakonec však vyšla a byla to opravdu bomba. Akčních počítačových her je fůra, některé kvalitnější, jiné již méně, ale málokdy se mezi nimi objeví něco, co je nějakým způsobem originální (ok, Half-Life). Max Payne originální je (tedy, to, co mi rotuje v cd-romce se sice moc originálně netváří, ale asi chápete, že teď hovořím o podstatě hry a ne o autorských právechJ). Hra obsahuje zajímavý příběh policisty Maxe, který je vyprávěn pomocí komiksových okének s bublinkami (na internetu je dobrá čeština, doporučuji stáhnout!), Max Payne, je totiž původně postavička, která světlo světa spatřila již dříve na komiksovém papíru. Nebojte se, nebudete se cítit jako v typických "marveláckých komiksem o superhrdinech. Max je prostě člověk, který má svůj cíl - pomstít jeho mrtvou rodinu. O nic jiného - spása světa - mu ani nejde. To je cekem sympatické, že? Dalším výborným nápadem autorů je tzv. "matrixovské" zpomalení hry. Maxe můžete kdykoli přepnout do tohoto "bojovémo" modu a provádět velmi zajímavé kulišárny, různé skoky doplňované střelbou z ingramu,… Inspirace filmem Matrix je zde silně znát, ale rozhodně to není na škodu hry. Ve hře se mi velice líbil i způsob podání celého příběhu. Ten je zpracován tak, že Max si na vše vlastně vzpomíná. Asi nejzajímavější jsou pak různé prology, ve kterých se často vracíte na depresivní místa z Maxových vzpomínek a oprašujete takové zašlé kouty jeho mysli. Max se neustále musí vracet ke dni, kdy byla zabita jeho žena. Tato scéna (jedná se o úvodní scénu hry) má v sobě (podobně jako celá hra) jedinečnou atmosféru, ještě nikdy jsem si při hraní nějaké počítačové hry nepřipadal jako při sledování filmu - u Maxe Payna ano.
Mnoho lidí hře vytýká, že je krátká. Ano, je kratší než většina her tohoto druhu, ale podle mého názoru to není moc na škodu. Dá se sice při tuhém boji dohrát za 2-3 odpoledne, ale aspoň vás při hraní udrží stoprocentně napnuté a plné očekávání "co že se to vynoří za rohem?". Kdyby byla hra delší, tak by se tento moment z ní možná i vytratil. Možná ne, to záleží také na vašem vkusu. Já spíše preferuji hry klidně kratší, než něco rozlehlého na mnoho hodin, co již pak dohrajete jen kvůli tomu, aby to bylo dohráno.
Max Payne je úžasná hra pro všechny milovníky akčních žánru a je jistě i dost dobrou volbou pro ty ostatní (a těch asi moc nebude, co?)
Hodnocení: 88% (ehm, tohle číslo nosil na dresu hokejista Eric Lindros… divná asociace, co?)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)