Sladký život

Sladký život
No, jak začít? Jak přistoupit ke klasice, která se vlastně již ani nedá nějak recenzovat? Předpokládám, že každý filmový nadšenec zná pana Felliniho a jeho nejslavnější snímky (8 ½, Amarcord a právě La Dolce Vita - Sladký život). Já se sice mezi filmové fanoušky řadím, ale zatím jsem byl Sladkým životem nepoznamenán (tu větu si interpretujte jak chcete). Pak mé oko v oblíbeném obchodě Levné Knihy Kma padlo na nabídku DVD titulů z oblasti "klasiky". Netrpělivě jsem šmátl po černobílém obale, vůči kterému nepochopitelně zůstala netečná banda teenageru, která stála ve frontě přede mnou, a přivinul si placku na svoji mužnou hruď. KONEČNĚ to uvidím, začne mi Sladký život!
Tak 1) snímek má 167 minut, což je dost. Navíc je celkem pomalý, čehož máte po dvou hodinách už také dost.
Tak 2) snímek je v podstatě seskupenstvím několika na sobě moc nezávisejících příběhů, která vlastně spojuje jen hlavní hrdina Marcello, což je také případ sám pro sebe. Tento člověk mi byl nevýslovně odporný, mé nejtitěrnější pocity se smísily s hrůzou, když jsem pozoroval 167 minut je chování. Je to prostě hajzl! Ale rozhodně ne ten největší. Ta úplně největší odpornost jsou všude přítomní bulvární fotografové, hnusné novinářské bestie, chlemtající vnitřnosti svých poražených obětí, což jsou v tomto případě různé celebrity.
Felliny se nám pokusil nastínit obraz vyšších vyšších vrstev (teď by měl ze mě Karel Marx jistě radostJ), jejich amorální přístup k životu a z toho vyplývající citovou prázdnost. Nejsou schopni lásky, ani když si ji slibují. Bravo, to se panu Fellinimu podařilo, ovšem můj celkový dojem z filmu nebyl nijak převratný. Samozřejmě, oceňuji krásně prokreslené charaktery zhýralých snobů,… ale, prostě tomu chybí nějaký náboj. Patrně se z tohoto filmu stala až moc velká, nedotknutelná klasika. Neříkám rozhodně, že je to cosi špatného a nekvalitního, to ne, jen to prostě asi není to, co jsem čekal.
P.S. Je tam ale nááádherná hudba.
P.P.S. A ještě, Anita Ekberg má pěkná prsa, já vím, že bych to sem psát neměl, ale jsem prostě muž a takových věcí si musím všímat… Kdo má rád hezká ňadra, nechť si ke konečnému hodnocení přidá 5%.
Hodnocení: 60%. (Prosím nekamenovat, maximálně tak shnilá rajčata…).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID