Karikatury proroka

Karikatury proroka
Jak jistě víte, tak dánské noviny zveřejnily karikatury proroka Mohameda, jež velmi popudily (to je možná až příliš jemný výraz) muslimskou veřejnost. Média nám neustále zobrazují záběry demonstrujících muslimů v arabských zemích, nezarazilo vás však na tom všem něco? Tak předně, ty už tolikráte zmiňované karikatury proroka byly zveřejněny asi (opravte pokud se pletu) před půl rokem. V té době žádné pozdvižení nevyvolaly, proč? Napadá mě jistá paralela s knihou S. Rushdiho "Satanské verše" (určitě si ji přečtěte, je to super!), ta také vyvolala velké nepokoje, ale - shodou okolností - také až po nějakém čase. Celá aféra okolo karikatur budí silný dojem, že - podobně jako v případu Rushdie - tahá za nitky kdosi mocný a využívá tímto moc davů ke svému vlastnímu prospěchu. Ruku na srdce, kdo z vás ví která země předsedá toto období Evropské unii? Víte? Dobře, pokud ne, tak vám to prozradím - je to Rakousko. Mnoho občanů EU o tom však nemá ani potuchu, ovšem dobře informovaní muslimové z blízkého východu, kteří často umí stěží číst (to ovšem nemyslím jako urážku, určitě to není jen jejich vina) takovéto informace mají a konají velkolepé demonstrace před rakouskou ambasádou. Zdá se vám to zvláštní? Co dále všechny ty dánské vlajky, jež se pálí v ulicích? Kde ty se nám vzaly tak najednou?
Jistě, zveřejnění těchto karikatur asi nebylo zcela úplně správné, pro muslimy znamená prorok Mohamed více než pro křesťany sám Kristus (alespoň takové mám s tímto zkušenosti). Korán (ovšem podobně je na tom Bible - zkuste si přečíst knihu Exodus) zakazuje zpodobňovat proroka, to by byl veliký prohřešek. Pokud se navíc ještě jedná o karikaturu, tak se nesmíme divit, že je takříkajíc "oheň na střeše". Je však to, co se teď děje adekvátní reakcí? Rozhodně NE! A souvisí to pochopitelně s tím, co jsem napsal již výše, o podobných karikaturách bychom se asi pranic nedozvěděly, kdyby je jistí lidé nechtěli zneužít pro své účely. Pročpak to však dělají? Je to prosté, mnohé arabské země dosti zaostávají za vyspělejší Evropou (doufám, že mě za toto tvrzení nebude nikdo kamenovat) a jejich vůdcové si patrně chtějí upevnit svoji moc. Forma "my jsme proti západu, podívejte se jak tam nahlížejí na naše náboženství" je sice dosti populistická (pro tamní oblast), ale o to více účinná.
Znáte knihu "Střet civilizací" od S. P. Huntingtona? Náš svět je prostě jiný než svět ve kterém karikatury způsobily takové pozdvižení. Možná se celou problematikou nese také duch vzájemného nepochopení, což může dokládat i to, že někteří muslimští představitelé vyzívají evropské vlády, aby se za karikatury omluvily. Cožpak se ale vláda může omluvit za to, co napsal svobodný list? Musíme se však naučit vzájemné toleranci. My (myšleno naše euroatlantická civilizace) bychom měli vědět jak je pro muslimy prorok důležitý a napříště se vyvarovat podobných věcí a muslimové by rozhodně neměli dělat to, co teď dělají v ulicích svých měst. Tak by to přeci být nemělo.
Stejně se ale nemohu ubránit dojmu, že vše je jen připravenou akcí a úmyslně nafukovanou bublinou. Ach jo, ale kdo se má v dnešním světě vyznat. Jak praví jedna postava z filmu Knoflíkáři, "v dnešním světě je tolik informací, ale ke každé informací také existuje nějaká dezinformace."

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)