Crash

Crash
Rasismus a xenofobie jsou odporné věci. Právě o těchto dvou fenoménech je snímek Crash (česky se to dá přeložit asi jako Srážka, kdoví pod jakým zrůdným názvem film uvedla naše distribuce?). Hrdinové filmu jsou lidé různých ras a národností, které spojuje to, že žijí v USA a mají se svojí odlišností jisté problémy. Jedná se vlastně o mozaiku různých lidských osudů, přičemž některé z nich se poté i zajímavě protnou a v závěru snímku vyplavou na povrch dosti překvapivé pointy.
Jistá měkká forma rasismu patří asi k běžnému životu. Lidé vědí, že sice jsme si všichni rovni a ničím důležitým se od sebe asi ani nelišíme, ale přesto "těm druhým" nevěří, mají předsudky a hlavně….bojí se jich. Americká majoritní společnost, jak je popisováno v tomto snímku, je společností žijící ve strachu a v předsudcích, které se sice snaží skrývat, ale to nic nemění na jejich existenci. Není to ale jen majoritní společnost, která se dopouští rasismu. Ve filmu je dvojice "černých", z nichž obzvláště jeden má dosti zvláštní názory vůči "bílým" lidem. Jsou to v podstatě zloději, kteří ale okrádají jen "bílé". Zajímavé, že?
Film se odehrává někdy v zimě v Los Angeles. Kdybych jej měl k něčemu přirovnat, tak by se asi nejlépe nabízela Magnolia, jen s tím rozdílem, že Magnolia je film o velmi nepravděpodobných náhodách a Crash pak o xenofobii. Nedá se však říci, že by se snímek pokoušel nastavit nějaké kritické zrcadlo současné americké společnosti, to ne (takový dojem jsem z toho neměl). Spíše se nám pokouší ukázat lidskou individualitu a to, že žádný člověk není zcela špatný, pokud pozorujeme jeho jednání v širším kontextu a známe jeho motivy a zkušenosti. Velmi hezky je to ukázáno na příkladu jednoho blízkovýchodního přistěhovalce, který se chce za svůj zničený obchod pomstít smrtí člověku, jenž mu opravoval zámek u vstupních dveří. Vezme zbraň a chystá se jej zabít, v tom ale…. Ne, dál už to prozrazovat nebudu. To by byl hřích J. Film je to velmi zajímavý a také kvalitní. Magnolia se mi líbila o trošičku více, ale Crash mohu také doporučit. Délka snímku je 112 minut a věřte mi, že se u nich nudit (doufám) nebudete.
Hodnocení: 92%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)