Lost Highway

Lost Highway
lh001a.jpg
Tento film kultovního režiséra Davida Lynche pochází z roku 1996. Ti z vás, kteří aspoň trochu Lynchovu tvorbu znají jistě tímto snímkem nebudou zase až tak překvapeni (i když…), ale pro jedince, kteří s tímto režisérským géniem (či šílencem?) ještě neměli co do činění to bude jistě šok, a to veliký…
Tedy, trochu k ději, jestli se vůbec něco takového ve filmu objevuje.. Saxofonista Fred má manželku Renee, bydlí spolu v krásném a velkém domě, když tu náhle jednou z rána Fred uslyší větu že Dick Laurent je mrtvý a před prahem jejich domu se objeví tajemná videokazeta, která zachycuje jejich dům. Zajímavé…. Další ráno se to s kazetou opakuje, jen s tím, že kamera zachycuje dokonce i interiéry domu! To už Renee volá policii, ta ale nic zvláštního nezjistí. Na jednom večírku potkává Fred tajemného malého muže s bledou pletí, neznatelnými rty a očima, které vůbec nemrkají.. , ten muž mu podá telefon a řekne mu ať si zavolá domů, Fred tak učiní a mluví po telefonu právě s mužem, který se zároveň nachází před ním. Krátce poté se Fred dozví, že tajemný chlapík je přítelem jakéhosi Dicka Laurenta.. Následující ráno Fred opět nalezne tajenou kazetu před domem, pustí si ji a je zděšen. Kazeta zobrazuje jeho mrtvou, v krvi ležící, ženu a jeho jako vraha. Fred se dostane do vězení a je odsouzen za vraždu své ženy, ve vězení však nastane změna a Fred se promění na úplně jiného člověka, jistého automechanika Peta Daytona. Pete je celý zmatený a neví co se s ním stalo. Od tohoto okamžiku celkem "normální" snímek začíná svoji šílenou jízdu po "ztracené dálnici". Kam nás všude tato jízda zavede? Opět se zjevuje Renee, nejmenuje se ale Renee, ale Alice. Na scénu přichází i tajemný pan Eddy (mafiánský boss), jehož pravé jméno je právě Dick Laurent. Přichází opět i nejvíce tajemná postava celého filmu (to už je co říci, že?) - bledý muž bez mrkání, přítel Dicka Laurenta… Je to vskutku vše velmi šílené. Pokud náhodou chcete vědět, jaké obrazy se míhají v myslích šílenců, tak se na tento film jistě podívejte.
Nicméně film bych nekritizoval jako navršený blábol chorého mozku. Kamera je zde ostatně úplně fantastická a i vše ostatní je profesionálně provedeno. Hezká je hra světel a stínů, žádný záběr ve snímku není bez nějakého zvuku, vždy se na pozadí ozývá alespoň nějaký minimální šum, který ale diváka dokáže o to více znepokojit. Lynch rád zobrazuje negativní lidské emoce, které se nám nacházejí pod pláštěm, do něhož lidi oděla civilizace. Mezi takové emoce patří třeba skrytá sexuální vášeň, šílená žárlivost, touha vraždit,… Lynch tyto vyhrocené scény krásně doplňuje vhodnou hudbou (tu zde hrají Smashing Pumpkins, Rammstein či třeba i NIN), která ve filmu vytváří to nejlepší co na něm je - atmosféru. Lynch je také malíř a jeho filmy se obrazům hodně podobají. Mnoho lidí si stěžuje, že Lynchovým filmů mnoho nerozumí, že jsou takřka "o ničem", ale zkuste to porovnat s obrazy - copak někdo S. Dalímu říkal, že jeho obraz s tekoucími hodinami je vlastně nesmysl? Hodiny se přeci neroztékají, že? Podobně je třeba i přistupovat k Lynchovým filmům. 20% filmu odráží realitu a zbytek je - podle mého názoru, který je založen na sledování jeho děl - souhrnem snů a vizí jednak dějových postav a také samotného režiséra.
Hodnocení: 79%.
lh032a.jpg
P. S. Napadlo mě, že tajemný bledí mužík by mohl být cosi jako Fredovo svědomí či Fredovy potlačované emoce a pudy…
P. P. S. Hudba k tomuto filmu se natáčela v…..Praze!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)