Notebook (Zápisník jedné lásky)

Notebook
Zamilované filmy mají jednu velkou výhodu před ostatními snímky. Jsou totiž celé o lásce a láska - jak jest známo - dokáže obměkčit i srdce nebývalé studené a tvrdé a dokáže k obrazovkám, plátnům kin či monitorům počítačů přitáhnout jedince, kteří by za "normálních" okolností o něčem podobném prohlásili cosi zostouzejícího.
Film Notebook je romantický snímek, jehož děj je členěn mezi "předtím" a "teď". "Předtím" pojednává o krásném vztahu dvou mladých lidí zhruba v roce 1940 v jednom zapadlém americkém městečku. Prostě idylka, jen kdyby… ona nebyla bohatá a on, chudák, chudý. Jak asi tušíte, tak vzniknou komplikace. "Teď" pojednává - pro někoho asi překvapivě - o současnosti. Sledujeme příběh dvou starých lidí. On je vášnivý čtenář Whitmana a ona, ona trpí demencí spojenou se ztrátou paměti… Jako vždy příběh dále prozrazovat nebudu, ale asi vás nepřekvapí zjištění, že osudy těchto osob v "předtím" a "teď" se protnou. Film není sice založen na nějakém šokujícím odhalení či vygradované pointě, ale jistá překvapení tu pochopitelně jsou a jejich odhalením bych vás - případné diváky - jistě zklamal.
Notebook je film o lásce, kterou lze jen těžko naplnit. Je to film o volbě mezi pohodlným životem v jistotě nebo životem podle svého srdce. Není to dílo, které by se pokoušelo vysvětlit svět kolem nás, ale je to jemně natočený film, který pohladí každou křehčí duši.
Hodnocení: 87%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)