Mirrormask

Mirrormask
Ti z vás kteří znají geniálního Neila Gainmana tak u tohoto filmu dozajista radostí zaplesají. Pro ty kteří jej naopak neznají to je zase dobrá možnost proniknout do jeho snového světa… Neil Gainman proslul knihou Nikdykde (vypráví o tajemném světě pod Londýnem a o bytostech jež tento svět obývají) a také komiksem "Sandman", to jen tak pro úplnost. Příběh filmu Mirrormask nás zavádí do cirkusu, kde žije mladá dívka jménem Helena. Její vzdor proti životu rodičů se projeví v tom, že před jedním z představeních (kde vystupuje jako žonglér) řekne své matce velmi ošklivou věc. Krátce poté je její matka odvezena do nemocnice a musí podstoupit velmi vážnou operaci. Helena si myslí, že může za její onemocnění, je velmi smutná a takovou záchranou pro ní je právě kreslení. Kreslí velmi bizarní obrázky podivných tvorů a staveb. Jednoho večera Helena usne a probudí se….. úplně někde jinde. Ocitne se v zemi, která je rozdělena na zem Světla a zemi Stínů, jež rozhodně není nepodobná Heleniným obrázkům. Rovnováha mezi těmito světy byla narušena, protože královně země Světla byla odcizen Šarm princeznou ze země Stínů….a ta se až nápadně podobá právě Heleně….
Celý "snový" (i když jak v závěru zjistíte, tak zase až tak snový není) svět je v podstatě takovou alegorií na náš reálný svět. Helena ve snovém světě potkává postavy, které mají reálné protějšky ve "skutečném" světě. Její cesta při pátrání po Mirrormask je zároveň také cestou v poznání sebe sama. Film je přenádhernou fantasy! První co vás okamžitě udeří se silou tsunami do tváře je vizuální zpracování snového světa. To je prostě nádhera nejnádhernější (vím, trochu divné spojení, ale vystihuje dobře podstatu věci), vše je osvětlováno takovým zvláštním lehce nažloutlým světlem, v jehož záři vypadá vše….těžko to popsat…hezky pohádkově. Z přilehlých obrázků asi trochu pochopíte co mám na mysli, když zde pěji takové ódy na vizuální zpracování, ale věřte mi, že v reálu to vše vypadá mnohem lépe.
Snímek spadá do žánru fantasy, ale je to jiná fantasy než propracovaný a do jisté míry logický Tolkienův svět Středozemě, jiný než hrdinský svět barbara Conana či čarodějnického učně Pottera. Gainmanův svět je absolutně šílený, abstraktní. Je to jako kdybyste se ocitli v nějakém obraze od Dalího či podobného umělce, film je také trochu blízký knize "Šerokraj" od I. Carmody (pokud tu knihu znáte).
Knihy v tomto světě v němž se Helena ocitla jsou plaché jako ptáci, když k nim přistoupíte moc blízko, tak se rozletí na všechny strany a pokud jim řeknete něco moc ošklivého (třeba: ty velká, nudná kniho!), tak se urazí a odlevitují zpátky do knihovny…. Je to těžko pochopitelné? Asi ano…, ale film Mirrormask (nevím jestli jej naše kina už uvedla nebo se jej teprve uvést chystají a také bohužel nevím případně pod jakým názvem by tu byl prezentován) stojí za to vidět pro všechny lidi, kteří rádi pouští svoji fantasii takříkajíc "na špacír".
Nějaké zápory? Chvíli mi trvalo než jsem se do filmu zabral a místy je to opravdu velmi ulítlé, ale výrazný zápor tu vskutku není.
Hodnocení: 90%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)