Neil Gainman - Nikdykde

Neverwhere book cover
Nikdykde (Neverwhere) je fantasy kniha, která nadevší pochybnost vyniká svoji originalitou a působivým zpracováním.
Richard Mayhew je takový obyčejný človíček, který má ambiciozní přítelkyni Jessicu. Jednoho dne však Richard nalezne na ulici zraněnou ležící dívku jménem Door (v českém překladu dostala hezké jméno Dvířka). Richard brzy pochopí, že Door není z tohoto světa, ale obývá - narozdíl od Richarda, který bydlí v Londýně - tzv. "Podlondýn", což je svébytný svět nacházející se pod samotným Londýnem, o jehož tušení nemá většina "nadlondýňanů" ani potuchy. Dvířčina (zní to vážně hezky, co?) rodina byla zákeřně zavražděna jistými pány jménem Vandemar a Croup a ti si teď chtějí svoji sbírku obětí rozšířit i o samotnou Dvířku. Může ji Richard (obyčejný človíček) nějak pomoci?
Kniha (podle které byl natočen i stejnojmenný seriál) má úžasnou atmosféru a rychle plynoucí, čtivý děj. Svět podlondýna je skvěle vymyšlen a hezky situován do lokací, z nichž některé skutečně existují (např. stanice Islington v londýnském metru). Nejedná se rozhodně o další fantasy ve stylu pana Tolkiena (souboj dobra a zla, meče a magie), ale o zcela nový přístup k tomuto žánru.
Děj i prostředí je velmi pochmurné, vůbec svět podlondýna je celý takový "noir", což mu ale jen přidává na působivosti. Je to svět, kde se fantazie a neobvyklé věci stávají skutečností a přinutí člověka od upuštění jeho života v samozřejmosti, což hlavní postavě Richardovi nakonec velice pomůže.
Jak jste asi pochopili, tak knihu mohu doporučit celým svým srdcem (i myslí).:-)
Hodnocení: 91%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)