Občan Kane

Občan Kane
Film Občan Kane od Orsona Wellse z roku 1941 je opravdovou klasikou a proto jsem byl velice rád, když se na naší krásné škole někteří lidé jej rozhodli zdarma promítat. Navzdory svému velkému stáří je však snímek v mnoha filmařských postupech až neobvykle moderní, což jen potvrzuje jeho kvalitu a nadčasovost. Orsone Wellse je opravdu skutečný umělec. Sám si tento film režíroval, produkoval a dokonce v něm i hrál, to by se dnes stalo asi jen těžko, že? I když podobné věci dělal i Ed Wood Jr….
Film začíná smrtí slovutného pana Kanea. Několik lidí však napadla zajímavá myšlenka, kdo byl občan Kane doopravdy? Pátrání po jeho životě nám pomůže zrekonstruovat jeho osobnost.. Kane byl dozajista zajímavý člověk, jeho život je vyplněn úspěchy a neúspěchy. Dalo by se říci, že Kane byl také člověk dosti egoistický, nebylo v jeho zájmu konat nějaké obecné dobro, dobré věci dělal proto, že si sám sobě chtěl cosi dokázat. Možná také proto se obklopoval drahými věcmi a stavěl vělikášské stavby.
projekt100
Jak již jsem řekl, tak film Občan Kane je v mnoho smyslech filmem moderním, některé pohledy kamery byly na svoji dobu vskutku revoluční (např. snímání děje z odrazu skleněné koule), velmi zajímavé jsou také různé tzv. "životní prostřihy", kde např. máme možnost pozorovat Kanea a jeho ženu při snídani v průběhu jejich společného života. Něžná slova nahrazují praktické fráze a ty poté hádky, aby vše uzavřelo chladné mlčení….
Snímek Občan Kane je vskutku světovou klasikou. Mám dojem, že něco takového se ani nesluší hodnotit. Přesto musím také připomenout, že film je poměrně náročný a vyžaduje trpělivého diváka. V některých momentech leckomu může přijít i takový, že se v něm dá jen těžko orientovat, přesto toto vše nic nemění na jeho (nestárnoucí) kvalitě.
Hodnocení: 79%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)