Plan 9 from outer space

Ano, je to tu! Hurá! Zděšeně křičí davy zoufalých lidí, jež se ve snaze dostati se v pořádku (a hlavně živí) z kin po celém světě derou do pro ně příliš úzkých dveří a zašlapávají (i ušlapávají) své bývalé spolusledovníky onoho filmového skvostu, jehož jméno jest: Plan 9 from outer space!
Pozor, následující text není vhodný pro osoby mladší 15 let, mohl by jim způsobit vážné újmy na těle i na duši...
Film Plan 9 je další majstrštyk filmového génia Eda Wooda Jr., který byl (asi i poprávem) vyhlášen nejhorším režisérem všech dob. Přesto (ale možná právě proto) jsou však i dnes jeho snímky předmětem zájmu mnoha lidí a ani já jsem neodolal (zvláště po shlednutí filmu Ed Wood od Tima Burtona). Pověsti, jež toto dílo provázely mnoho nelhaly. Ano, je to příšerné, měřeno měřítky žánru, do kterého se Plan 9.. staví, je to hrůza. Není to dobrá sci-fi a už vůbec ne horor..., jako komedie by to bylo velmi dobré, ale....tak to nebylo původně zamýšleno. Vskutku zvláštní snímek....
Děj, toť základ všech kvalitních filmů! Nedá se sice říci, že Plan 9 děj postrádá, ale je asi tak bohatý a nápaditý jako dětská říkanka. Mimozemšťané jsou značně frustrováni, že jim naše vláda nevěnuje dostatečnou pozornost, ba co více, dokonce popírá i jejich existenci!! Rozhodnou se učinit Plan 9, jenž má za úkol oživit na Zemi nedávno mrtvé a ti....se zemí udělají nepěkné věci! Do toho samozřejmě přichází neohrožení hrdinové, kteřý mimozemšťanům jejich plán překazí. Myslím si, že takové zkratkovité nastínění příběhu asi bohatě postačí. Co však drží film v mých očích "nad vodou" jsou různé roztomiloučké hlouposti. Např. scéna, kdy jediný opravdový herec B. Lugocsi pronásleduje pilotovu ženu na hřbitově mě velmi rozesmála. Nejenom, že Béla je tam pouze jen na jednom záběru a zbytek ztvárnění jeho postavy dělá dablér, který má "chytře" zakrytou tvář pláštěnkou (vážně!), ale Bélova scéna je točena ve dne a venku, kdežto zbytek scény se natáčel ve studiu a v noci!! Ovšem režisérovi Edu Woodovi to očividně nevadilo, neboť takovéto sestříhání v jedné scéně použil tak minimálně 3x!!! Co dále bije do očí jsou hrozné modely UFO! Ed použil talíře od kol aut a ty pomocí něčeho co až velmi nápadně připomínalo rybářskou udici umístil před kameru a tam s tím zběsile mával. Vůbec nevadí, že všechny drátky jsou vidět... Během natáčení filmu Edu Woodovi zemřela hlavní hvězda - Béla. To však nevadí! O angažování dabléra jsem již psal výše, ale doslova horor nastává, když Ed chce do svého filmu využít všechny již natočené záběry s Bélou, takže máme možnost sledovat takové skvosty kterak Béla čichá ke květinám, vstupuje do domu a teatrálně máchá pláštěm na hřbitově (tento záběr je ve filmu asi 3x a očividně ostře kontrastuje se scénami které jsou naň napojeny).
Herci! Toť další základní esence úspěšného filmu. Na hercích se hodně šetřilo, i když teď mě napadá, že takovýto brak by asi nezachránil ani L. Olivier. Sám "mistr režisér" si ve filmu také zahrál a obsadil i další "hvězdy" Tora, Vampiru atd... Často mi přišlo, že herci vlastně vůbec nehrají, jen tam tak stojí a odříkávají si svůj text..., snad i členové amaterského divadla mateřské školky v Hostomicích pod Brdy by podali kvalitnější výkony. Takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho, předlouho. Nicméně musím říci, že u filmu Plan 9... jsem se celkem i bavil. Ano, je to hloupost, ale opravdu tak strašná hloupost, že je to až dosti silně vtipné. Hodnocení je nízké, ale přesto tento snímek mohu doporučit. Je to svědectví o odhodlanosti absolutně netalentovaného člověka točit filmy a už jen ta jeho láska k filmům stojí za uznání několika málo procenty.
Hodnocení: 10%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)