Sedmá pečeť

Sedmá pečeť
Tento film se řadí mezi světovou klasiku (možná proto se také dá sehnat v mých oblíbených Levných Knihách za 99 kč!), která velice hezkou formou alegorizuje věčný souboj života a smrti.
Rytíř Antonius Block (Max von Sydow) se vrací domů do Švédska z křižácké výpravy proti nevěřícím. Svoji zemi však nalezne citelně zpustošenou řádícím morem. Sám Block je navštíven Smrtí, která mu poví, že jeho dny jsou u konce. Block si však ještě dohodne se Smrtí partii šachu, kde s ní (nebo s ním?) hraje o svůj život. Hra se protáhne a rytíř v přestávkách mezi dalšími tahy cestuje po zničené zemi. Potkává také mladé potulné herce s malým děťátkem.
Ač je film poměrně starý (1957), tak je natočen v celkem svěží formě a je také velmi zajímavý a poutavý. Snímek obsahuje mnoho silných a působivých scén, mezi něž jistě patří průvod mnichů a věřících, kteří se bičují a tímto chtějí zahnat mor či např. scéna závěreční, kdy si pro Blocka a jeho přátele přijde Smrt. Černobílá podoba filmu velmi sluší, obzvláště ztvárnění Smrti je silnou impresí. Svůj podíl na unikátnosti filmu má i osobitá, skvěle se hodící hudba a zvuky a také přesvědčivé herecké výkony (Bengt Ekerot jako Smrt či věčně usmívající se a optimistická krásná Bibi Anderson jako Mia nebo věrný zbrojnoš s ujasněným názorem na svět Jons v podání Gunnar Bjornstramda). Téma filmu se zaobírá hledáním Boha, neočekávejte však žádnou jednoznačnou odpověď, snímek si neklade otázku "je Bůh či není?", ale jen popisuje cestu (leckdy marnou) za jeho hledáním. Dalším silným tématem filmu je mor a strach z něj. Právě mor přináší do děje tzv. "hnací motor" a pomůže nám vykrystalizovat charaktery postav a také hezky vypointovat děj.
Ač mi zprvu po několika prvních minutách filmu přišly herecké výkony lehce toporné, dále již jsem musel od svého prvotního dojmu upustit. Na tomto filmu by se jen těžko hledaly nějaké zápory….. a čas, který uplynul od jeho vzniku, rozhodně žádné nové nepřinesl.
Hodnocení: 90%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)