Důkaz (Proof)

Důkaz (Proof)
Na film Důkaz jsem se docela těšil. Nevím ani proč, ale byl to takový divný pocit mrazení v zádech (i na jiných částech těla), který vám dává tušit, že zážitek s tím, co jste si domů přinesli na té blištivé placce, bude něčím zajímavý. Ano, mrazení v zádech (i na jiných částech těla) nelhalo!
G. Paltrow tu hraje ženu (chtěl jsem napsat, dívku, ale přeci jen…, třicítka už klepe na dveře) jménem Catherine, jež je dcerou významného matematika (A. Hopkins), který je však ke sklonku svého života ….ehm….duševně na dovolené (říci něco opisem - to byla vždy má silná stránka!). Problém je v tom, že Catherine tuší, že jakási podivná duševní choroba (patrně schizofrenie) se pokouší usadit i v její krásné hlavě. To je velmi nepříjemné, zvláště pak, když se vám začínají zjevovat lidé, kteří vlastně už ani nežijí, o Catherine se začne zajít jistý Harrold Dobbs, což je matematik (a muzikant) a na návštěvu přijíždí i její sestra z New Yorku (se kterou se Katka moc zrovna nemusí…) s úmyslem Catherine dostat z Chicaga (kde bydlí) k ní do New Yoku, aby jí měla jaksi pod dohledem…. Vše ještě zkomplikuje nález tajemného sešitu, který obsahuje vskutku revoluční matematické výpočty a postupy. Otázkou je, kdo jej vytvořil? V té době již duševně nemocný Catherinin otec nebo Catherine sama?
Na filmu Důkaz oceňuji převážně jeho nelineární způsob vyprávění a často také výborné prostřihy. Další výtečnou věcí na tomto díle jsou herecké výkony G. Paltrow a A. Hopkinse, které zcela naplňují význam slova přesvědčivost. Musím podotknout, že nejsem žádný znalec matematiky, tak nemohu hodnotit do jaké míry jsou veškeré ty teorie, o kterých se ve filmu hovoří, založeny na pravdě, ale…., někdy nezbývá nic jiného než věřit.
Snímek mohu jen doporučit, mrazení v zádech (i na jiných částech těla) jen tak nelže. Nedá se říci, že by to byl film o rozpadu zdravého rozumu a proniknutí do osidel šílenství, to ne, spíše je to jen popis, vyprávění o talentovaných lidech, kterým je jejich nadání leckdy jen na obtíž.
Hodnocení: 89%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)