The Good, The Bad and The Ugly (Hodný, zlý a ošklivý)

The Good, The Bad and The Ugly (Hodný, zlý a ošklivý)
Westerny nemám zrovna moc v oblibě. V mládí jsem miloval Vinnetoua (to byl muž!) a Sedm statečných, ale s pozdějším věkem ze mě radost ze cválajících koní jaksi vyprchala. Víte, westerny mají tu nevýhodu, že jsou všechny skoro stejné (V pravé poledne variace 135 atd…). Filmový tvůrce Sergio Leone přinesl koncem šedesátých let do tvorby westernů cosi nového, konkrétně se jedná o to, čemu já osobně říkám "italský prvek". Jistě, ty filmy jsou pořád americké, ale mají v sobě takový zvláštní nádech (a navíc se na nich výrazně podílejí Italové). Sergio Leone stojí za takovými peckami jako třeba: Pro hrst dolarů, Tenkrát na západě a…..The Good, The Bad and The Ugly.
Snímek nás zavádí do předminulého století, do doby, kdy zuřila v USA občanská válka. To je právě jeden z momentů, díky němuž jsem byl trochu v rozpacích. Spojení světa klasického westernu (žánr se svými vlastními pravidly a neporazitelnými hrdiny - tak trochu jako fantasy) a historické události mi moc nesedělo… Dva hrdinové The Good (hraje jej skvělý Clint Eastwood), kterému se říká blonďák a The Ugly (jméno se k němu hodí) se potloukají prérií, když tu narazí na projíždějící dostavník, v němž jim umírající voják Konfederace sdělí, tajnou informaci o ukrytém pokladu v hodnotě cca 200 000 dolarů! To už je něco! Bohužel, každému z nich řekne jen část informace, takže oba musí chtě nechtě spolupracovat, do čehož se nikomu pochopitelně moc nechce… Do všeho se ještě vkládá důstojník Unie The Bad, kterému se neřekne jinak než Andělské oko (nebo oči?.., teď nevím), ten chce poklad také celý pro sebe. Není asi nutno připomínat, že všichni tři hrdinové jsou víteční střelci…
O zábavu ve filmu skutečně není nouze. Přestřelky jsou udělány velmi působivě, taková je i celá atmosféra filmu, jež ale nemusí každému vyhovovat. Je zde totiž poměrně velké množství "pomalých scén", při kterých na sebe muži hledí a čekají kdo vytáhne kolt atd…, nicméně pro mě tyto scény k westernovým filmů od Leoneho patří stejně jako Laurel k Hardymu, bez toho by to byl jen další western, který dává Tv Nova v neděli odpoledne… Vítečná na snímku je také hudba, velmi vkusně podbarvuje celou atmosféru filmu, která se nese v duchu nejistoty, napětí a…také trochu strachu. Stojí za to si soundtrack z filmu někde sehnat. Patrně jej sice budete znát, je to hudba na kterou se nezapomíná, a pokud ne, tak…..tak asi nemáte filmy moc v lásce, že? Úžasné jsou ve filmu i různé hlášky typu: když chceš střílet, střílej, ale nemluv (k mrtvému) nebo: vždy když dostanu peníze dodělám svoji práci (k budoucímu mrtvému).
Díky výše zmíněným pomalejším scénám je film dosti dlouhý (asi 2 hod a 40 min), což ale pravému fandovi westernů pranic jistě vadit nebude….
Hodnocení: 80%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)