Pátý elefant

Terry Pratchett - Pátý elefant
Pátý elefant
Další fantastický příběh ze Zeměplochy nám opět přivádí na scénu známé postavičky Ankh - Morporské městské hlídky, konkrétně velitele Elánia, strážnici vlkodlaka Anguu i dobráckého Karotku.
Něco základního k příběhu knihy. V dalekém Uberwaldu se konají volby nového trpasličího krále. Ankh - Morpork tam vysílá diplomata (překvapivě Elánius) s jeho manželkou (Lady Sibylou) a velvyslaneckými atašé (troll Navážka, trpaslice Řiťka). Civilizovaní lidé z Ankh - Morporku jsou náhle vrženi do světa Uberwaldu, kde platí jaksi jiná pravidla. Výjimkou nejsou bandité, lidí zde žije celkem málo, naopak jde zde hodně trpaslíků (kteří ještě stále válčí s trolly) a také upírů a hlavně vlkodlaků. Události v dalekém Uberwaldu však mají nečekanou spojitost s události v Ankh - Morporku, tam je totiž ukraden tzv. "Mazanec", což je něco jako trpasličí korunovační klenot (jen se jaksi nedává do rukou, ale na…ehm…opačnou část těla).
Božský Terry zde opět rozehrává svůj tradiční příběh plný humoru okořeněný o detektivní zápletku. Humor zde pramení z prapodivných zvyků ještě nezcivilizovaných Uberwalďanů a také z trpasličích konzervativních obyčejů. Já osobně styl psaní páně Pratchetta mám velmi v oblibě (což ví jistě každý, kdo mě jen trochu zná), takže si jsem vědom, že ke knize jistě nepřistupuji zcela kriticky, ale … vážně je to super kousek. Silně bych ještě vyzvedl přítomnost postaviček Igorů. Igorové jsou osoby, kterých je v Uberwaldu mnoho, ale v podstatě tvoří jednu osobu, neboť když někdo z nich zemře, tak si ostatní Igorové rozeberou fungující části jeho těla a "upgradují" se…morbidní? Ale ne…, vše je podáno v Pratchettově humorném stylu.
Hodnocení 94%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID