Hudba

S tím jak se láme milénium, končí rok, či nastane "jen" jakási (leckdy i pochybná) událost, vyrojí se vždy mnoho jedinců, kteří přinášejí "zaručené" žebříčky čehokoli za poslední dekádu, století atd… Nedávno jsem listoval jedním časopisem a objevil jsem tam žebříček nejlepší desek dvacátého století. Inu…., výběr to nebyl špatný, ale domnívám se, že autor se moc nesnažil o objektivitu a do žebříčku protlačil "své koně". Ono ale postavit nějaké skutečně objektivní pořadí je úkol takřka nadlidský. Každému se líbí něco jiného a co jeden miluje druhý pak tiše proklíná a za obřadného mumlání doma (nejlépe ve sklepě) destruuje. Oj, takový je život!
Nebudu se tady pochopitelně snažit postavit nejlepší desky za poslední století, to by asi ani nešlo, ale jen zde napíši seznam hudebních alb, která jsou má nejoblíbenější a z nějakého důvodu je považuji za geniální (SUBJEKTIVNĚ!!!!). Můžete pak se mnou nesouhlasit, ale….víte, co o tom říkal Cimrman, že?

The Beatles - Revolver

Geniální obal a první album Beatles, kde se pouští do hudebních experimentů. Kdo to slyšel jistě nemůže zapomenout na poslední skladbu desky. Jinak Revolver obsahuje známé hity jako Eleanor Rigby, Doctor Robert, Yesterday, ….

The Doors - Doors

Eponymní debut, na kterém se v zásadě definoval zvuk této skupiny. Light my fire, Break on through,…

The Velvet Underground - Velvet Underground and Nico

Jedná se o desku, která se jen tak neslyší. Užití houslového nástroje v rockové kapele je jistě zajímavé. Stejně tak zajímavý je i zpěv a zvláštní nálada, kterou písně vyvolávají.

Joy Division - Unknown pleasure

Když toto album poslouchám…někdy doslova cítím, jak se okolo mrazí vzduch. Ze skladeb ční bezprostřednost, naléhavost a úžasné bicí.

Depeche mode - Violator

Nevím čím to je, ale tuto desku mohu poslouchat pořád a jen tak mě neomrzí. Některé zvuky tam dnes zní již lehce legračně, ale mně osobně to vůbec nevadí.

Bjork - Debut

První deska (sólová) této dámy z Islandu. Zvláštní směsice popu, elektra či dokonce filmové hudby vytváří nenapodobitelnou atmosféru.

Colorfactory - Colorfactory (?)

To je medově slaďoučká deska a náramně krásně se poslouchá.

Massive attack - Mezzanine

Deska, při které vám z duše vyrazí ven všechny deprese (i ty pečlivě schované), zároveň však má i světlé momenty. Málokteré skladby dokáží člověka rozesmutnit tak neskutečně krásným způsobem.

Radiohead - Hail to the Thief

Každá deska od této skupiny je velmi zvláštní a osobitá. Jedná se o zajímavé skloubení kytarovky a elektroniky. Skladby jsou skrznaskrz prosmutnělé a mají pozoruhodné texty, kterým ale často - bohužel ke své škodě - nerozumím.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)