Stalker

Stalker (1979)
Stalker je film režiséra Tarkovského a dá se zařadit do žánru, který já osobně nazývám "filosofická sci-fi". Někteří z vás si možná vzpomenou (ať již ze školy či z vlastní četby) na knihu Solaris či na její filmové zpracování (ovšem nemám na mysli to, kde hraje G. Clooney a ukazuje tam tak maximálně své pozadí), jež je také Tarkovského dílem a stejně tak je i Stalker filmovou adaptací literárního díla (v tomto případě románu Piknik u cesty). Hlavním hrdinou je Stalker, člověk mající milující manželku a lehce zmutovanou dcerku (chybějí ji dolní končetiny). Stalkerova vášeň (jedná se o jediné, co přináší Stalkerovi na tomto světě potěšení) je převádět lidi do tzv. Zóny. Příběh začíná ve chvíli, kdy se setká s Profesorem a se Spisovatelem (skutečná jména se během filmu divák nedozví), kteří se chtějí do Zóny dostat. Zóna je totiž velmi zajímavá oblast. V podstatě veškerý děj filmu se točí okolo ní, ale nepadne zde nic, co by nějak objasnilo její účel, poslání či tajemství. Jisté je to, že kdysi dávno zde (asi před 20 lety) "cosi" spadlo z nebe a pak na tom místě začali mizet lidé… vláda proto celou oblast neprodyšně uzavřela zátarasy a policisty, takže dostat se dovnitř je velmi obtížné, přesto to však mnoho jedinců zkouší, neboť ven prosákly zprávy, že uvnitř se nachází cosi jako "komnata", kde se splňují lidské nejniternější sny a touhy…. Stalker je osoba - zatracenec - která lidi, kteří chtějí naplnit své touhy provádí přes nástrahy Zóny až ke komnatě.Cesta to rozhodně není jednoduchá, stačí jeden špatný krok a s člověkem se může stát něco velmi špatného. Co konkrétně, to se divák nedozví, ale celý snímek provází atmosféra napětí a tušení určitého nebezpečí. Film je velmi podnětný a v podstatě obsahuje mnoho témat k zamyšlení. Během děje snímku poznává divák lépe hlavní postavy, jejich motivaci k tomu jít ke komnatě, jejich touhy, obavy atd… Skutečné poselství snímku je skryté hlouběji, podstatné tam není jaké přání a zda komnata může splnit (nebo zda komnata vůbec existuje), ale důležité je - dle mého skromného názoru - zaměření se na postoje a charaktery lidí, kteří k ní přistupují. Samotné postavy se během cesty důvěrně poznávají sebe sama. Není lehké psát o filmu jako je Stalker….
To, co na vás dýchne doslova v každém záběru je "hutná" atmosféra. Část filmu (odehrávající se v našem světě) je černobílá a druhá část (odehrávající se v Zóně) je zase naopak barevná. Jsou zde všudypřítomné typické Tarkovského dlouhé záběry a pomalé přejíždění kamery z místa jedné scény na druhé. Atmosféra sama se komplikovaně popisuje, ale je - obzvláště v Zóně - velmi tíživá. Netušíte, co vše může postavám hrozit (a od koho), ale máte neblahý pocit něčeho velmi nebezpečného.
Takže, pokud se vám líbí tajemné filmy, které mají opravdovou hloubku (a nevadí vám ruština), tak Stalker je něco vskutku pro vás. Ostatní, kteří raději preferují akci a nemají v lásce lehce "pomalé" filmy by od tohoto kusu raději měli dát ruce pryč.
Hodnocení: 88%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)