Jméno růže

Jméno růže je dobrý film, leč kvalit literární předlohy nedosahuje. To je věta, kterou asi zaslechnete, když se někoho optáte na názor na výše zmiňovaný snímek.
Nevím, předlohu jsem bohužel nečetl......prosím nekamenovat.....ani jsem ji nedržel nikdy v rukou......teď mě zkuste třeba zlynčovat (např. házet na hlavu staré videokazety filmů Davida Lynche)..
Nedomnívám se, že je vždy nejlepší porovnávat neporovnatelné, tedy literární předlohu s filmovou adaptací. To prostě nejde. Obojí pochopitelně spadá do umění (a v tomto případě dokonce i do kolonky "K" - kvalitní umění), ale je to něco jiného. Jakoby jste porovnávali obraz namalovaný na motivy nějaké básně s touto básní atd..... Toť tedy můj názor....(doufám, že teď se již obejdeme be lynčování)
Umberto Eco napsal cosi jako filosofickou detektivu, děj filmu (režii měl Annaud, který pochopitelně neopomněl obsadit do snímku svého dvorního herce Rona Perlmana - viz Nepřítel před branami, Alien vzkříšení,...) se soustředí spíše na detektivní vyprávění a snahu najít v tajemném klášteře osobu, jež stojí v pozadí mnoha podivných úmrtí, jež mají až moc společného s jakousi starou knihou. Děj je situován do roku 1327, příběhem se tedy silně line i náboženský motiv. Je zde dle mého názoru hezky vykreslen spor tehdejších "humanistů" (reprezentovaných františkány) a "dogmatiků" (reprezentovaných papežovými vyslanci). Mezi kladné aspekty tohoto filmu bych jistě zařadil i bravurně vystihnutou atmosféru tajemné, místy až strašidelné budovy. Prostředí je velmi pochmurné, někdy z toho doslova běhá mráz po zádech...
Mezi kladné stránky filmu bezesporu patří i herecké výkony. Sean Connery je v roli Williama z Baskervilu přesvědčivý, jeho "aristotelovský" přístup k řešení problematiky a záhad se skvěle doplňuje s racionalitou, kterou se tento charakter již od prvních minut vyznačuje. Pozoruhodný výkon předvedl i Christian Slater v roli Williamova chráněnce.
Co mě ale oslovilo hned po atmosféře nejvíce bylo vykreslení chudého, prostého lidu. Lid je zde vyobrazen bez všech (pseudo) romantických představ o čistém - vzdělaností a civilizací nezkaženém člověku. Vesničané tu jsou odporní, a to jak po stránce fyzické, tak i po stránce mravní. To je velké plus tohoto snímku
Celkově mohu říci, že Jméno růže je podařený snímek, který má zajímavé myšlenky (střet dogmat a upřímné víry) a napínavý i strhující děj.
Hodnocení: 91%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)