Leftfield - Leftism

Slavné album Leftfield (mimochodem jsou označování jako nejhlučněji hrající kapela na světě, při jednom vystoupení se prý i bortil strop!:-)) jménem Leftism je i po těch 11 letech jež nás dělí od jeho vzniku stále skvělé a aktuální. Důkazem toho třeba budiž i do úmoru opakovaná reklama od O2, ve které na pozadí hraje skladba Release The Pressure právě z tohoto alba.
Album je velice zajímavé, přišlo s netradičním pojetím elektronické hudby, kde se zde mísí např. klasické electro postupy s různými africkými či etnickými motivy. Ze skladeb je znát obecně vliv tzv. "world music" (což je termín, který velice nerad užívám) a reggae. Jsou lidé, kteří na albu slyší i rockové prvky, ale já mezi ně nepatřím, nicméně je skvělé, že tento "konglomerát" stylů drží vlastně pohromadě a Leftfield si na albu určují vlastní zvuk. Neil Barnes a Paul Daley, což jsou vlastně "Leftfield" pracují často i na různých remixem (často i pro velmi známé projekty a interprety), což jim možná lépe umožňuje brát jejich hudbu z nadhledu a vyhnout se nějakého škatulkování. Samozřejmě Leftism JE hlavně electro deskou, o tom není žádný pochyb.
Mezi mé nejoblíbenější patří již výše zmíněná (O2 využívaná) Release The Pressure, Original (krásná skladba, která zase stojí lehce na trip-hopovém základu) či divoká Space Shanty. Zajímavostí je bezesporu i to, že ke skladbě Open Up nahrál vokály JohnyRotten.
A kdyby vás náhodou zajímalo, co to vlastně znamená to tajemné slůvko "Leftism", tak výklad je celkem prostý - levičáctví (v politickém slova smyslu), což se dá jednoduše odvodit i z textů na Leftism.....
"...Peace and Unity...."

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID