Město ztracených dětí (The City of Lost Children)

J. P. Jeunet (Amélie, Vetřelec IV) nám v tomto snímku z roku 1995 (opět pochopitelně se svojím oblíbeným hercem Ronem Perlmanem - např. Jméno růže) představuje chmurnou fantasy vizi dosti podivného světa. Je to svět, jehož obraz se zastavil kdesi na konci 19. století, avšak teď mám na mysli spíše jeho idealizovanou tvář (19. století asi samo o sobě žádnou slastí nebylo), ovšem toto zasazení je pouze vizuální, postavy zde např. mají moderní zbraně atd..., představte si to tedy jako jakýsi hybrid.... Prostředí jsem věnoval tolik vět, protože se domnívám, že ve filmu je právě ono prostředí velmi důležité (to ovšem neznamená, že např. příběh je slabý, to rozhodně ne!). Vizuální stránka filmu prostě udává "nejsilnější tempo" a od ní se odvíjí vše ostatní.....a není toho málo.
City of Lost Children
Příběh vypráví o zápasníkovi, který se stará o Malého bratříčka (dosti nechutná, všežravá a krkající bytost). Zápasník ani jeho malý bratříček nemají jméno, ale to je rozhodně nečiní nijak odosobnělé (resp. zápasníkovi říkají - One). Malý bratříček je ukraden zvláštní skupinou lidí (i když...., spíše bych měl napsat "lidí"), kteří kradou děti a využívají je pro jakéhosi šíleného vědce a jeho experimenty se sny. Velký vědec je totiž velice nešťastný. Zápasníkovi One při hledání Malého bratříčka pomáha malá dívenka Miette a její kamarádi (příležitostní dětští zlodějíčci v oblecích někdy z konce třicátých let).
Screenshot
Po několika prvních minutách sledování filmu se mi dílo moc nezamlouvalo. Bylo velmi zmatené a na můj vkus vtáhlo diváka "do hry" možná až příliš násilně. Po zhruba půlhodince jsem však názor radikálně změnil. Film je to prostě skvělý! To, co na něm musím ocenit nejvíce je - krom hudby dvorního Lynchova skladatele A. Badalamentiho - množství nápadů, které film provázejí. Mezi ně např. patří vraždící blecha, scénky se sny, či schody, které hrají když na ně vstoupíte, atd.... Film je doslova přeplněn vizuální nápaditostí, která hezky okoření děj a vy se jen díváte a díváte.....
Velkým plusem jsou i herci. Ron Perlman hraje tak, jak je na něj divák zvyklý a Judith Vittet je na svůj věk také skvělá.
Hodnocení: 92%.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)