Coververze

"Předělávky" (což je hezké české slovo, rozhodně - podle mě - hezčí než "coververze") jsou ve společnosti častým jevem. Ono se ale ani není moc čemu divit. Přijít s něčím vskutku originálním bývá těžší než si lze pomyslet. Není snad druh umění, který by tento jev nepostihl. Například film, podívejte se na obrázek výše (nejspíše jej budete znát - Hitchcock - Psycho). Film Psycho byl (tuším v roce 1998) natočen celý znovu a byl k nerozeznání od původního (snad jen na tu barvu:-)). Skutečně, režiser Van Sant natočil film dle předlohy scénu po scéně. Je to pocta legendě? Vykradačství? Na to si odpovězte vy. Tento způsob "předělávky" je zcela zřejmý, ale je mnoho děl, kde je "předělávka" (co takhle psát remake, hmmm?) již méně zjevný. Často se využívají zapomenuté motivy nebo motivy tak často opakované, že již nikoho slovo "remake" (vida, jde to) ani nenapadne.
Podobná situace je všude, tedy i v hudbě. Vzpomeňte si například na různé kapely a la The Beatles, atd... U hudby ještě zůstaňme. Jistě všichni znáte Depeche Mode a nejspíše znáte i jejich slavný song Policy of Truth z alba Violator. Tento song přezpíval jakýsi Sylvain Chauveau (viz foto).
Remake je to působivý, teprve zde jsem si uvědomil krásu oné písně....
Takže i remake (coververze, předělávka,..) může mít nějaký pozitivní efekt. Pokud to není sprostá kopie dělána za účelem zisku, tak vám může umožnit dílo nahlédnout ze zcela jiného úhlu, a to jistě stojí za zaznamenání.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)