Občanská výchova (The Edukators)

Říká se, že v Německu se točí špatné filmy... To nemohu říci (napsat). Je mnoho filmů z této země, na kterých našlo mé oko zalíbení (Klepání na nebeskou bránu, Lola běží o život, Goodbye Lenin). Občanská výchova se směle může zařadit mezi výše zmiňované tituly.
Děj je zajímvý. Mladí sociální radikálové pořádají výjezdy do domů boháčů, kde jim naruší pořádek jejich bydliště. Umístí stereo do ledničky, oběsí sochu, kanape do bazénku (asi potřebovalo umýt). Nic neukradnou, jen na místě ještě zanechají lísteček s příznačným nápisem "Máte příliš mnoho peněz", tím se snaží bohatou třídu jaksi znejistit v jejich pohodlnosti. Jednou z hlavních postav je Jůlie, která postupně naváže intimní vztah s oběma dalšími hlavními hrdiny - Petrem a Janem. Problém nastává v okamžiku, kdy se to jaksi provalí. Další problém (vážnější), který dále působí jako jakýsi katalyzátor děje je pak to, že při jednom z nájezdů na obydlí boháčů se jeden příslušník "vyšší vrstvy" vrátí dříve domů. Co s ním? Naši hrdinové jsou idealističtí radikálové, ale nejsou vrazi (ani zloději)... Vše vyřeší únos na chatu, kde dojde k zajímavé konfrontaci dvou zcela odlišných světů a i k určitému vystřízlivění. I starý radikál mohl kdysi být mladým revolucionářem a idealistou...
Tento snímek svěží a příjemnou formou vypráví o závažných sociálních problémech dnešního světa. Zaujme svoji přesvědčivostí a dějem a hlavně látkou, kterou bravurně zpracovává. Všechny postavy působí přirozeně a nekýčovitě, což jistě mnozí diváci ocení (resp. již ocenili, snímek je z roku 2004).
Mohu jen doporučit všem nespokojeným mladým radikálům!:-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)