P. K. Dick - Ubik (1969)

Ubik je slavnou knihou ještě slavnějšího autora P. K. Dicka, jehož proslavily jeho romány i jejich filmové adaptace (kterých se většinou nedožil), např. Blade Runner, Minority Report,..... Tvorba PKD (rozuměj - P. K. Dicka) se vyznačuje tím, že tento autor sci-fi literatury v sobě kombinuje prvky kyberpunku a psychologizující rozměry u svých postav. Často - obzvláště v raných dílech - reflektuje i sociální problémy.
V knize Ubik nás zavádí do budoucnosti (vlastně do - z našeho pohledu - minulosti), ve které jsou někteří lidé nadáni mimosmyslovými schopnosti (telepatie, jasnovidectví,..). Tyto schopnosti jsou pochopitelně citelným zásahem do soukromí ostatních "netalentovaných" lidí. Z tohoto důvodu jsou také zřízeny různé bezpečnostní společnosti, která např. brání průniku různých telepatů do vašich domácností a firem. Největší z těchto společností vede starší muž G. Runciter společně se svoji ženou Emou, která je ovšem již po smrti, nicméně je uložena k ledu v moratoriu, což je místo, kde je možno navázat kontakt s mrtvými se zbytky života... Jednoho dne je pan Runciter a jeho spolupracovník (hlavní hrdina knihy) Joe Chip poslán na misi na Lunu, kde se prý nacházejí škodící telepaté. Vše je ale jen pastí, která má za cíl zabít Runcitera a zle poznamenat všechny členy jeho antitelepatického týmu. Alespoň zprvu tak situace vskutku vyhlíží. Svět se totiž od tohoto atentátu změnil. Podléhá stárnutí...Proč? To jsou otázky, které si postavy knihy kladou, neboť stárnutí podléhají všichni jaksi zrychleně. Zemřel skutečně na Luně pan Runciter? Nebo jsou mrtvi oni a jejich příběh se odehrává ve zbytkových aktivitách jejich mysli v jakémsi moratoriu? Ani konec knihy nedá jednoznačnou odpověď, ba spíše naopak. Rozhodně tu nebudu děj dále prozrazovat, neb by se jednalo o těžký hřích.
Celkově řečeno Ubik je skvěle napsanou knihou, která v určitém smyslu přeskočila dobu, když si vzpomenu jak byl vychvalován film Matrix za své originální pojetí příběhu,..., tak vězte, že Ubik naráží na silně podobnou problematiku, a to cca 30 let před vznikem Matrixu...
Mohu jen doporučit, jedná se o jednu z nejlepších sci-fi, které jsem kdy v životě četl, a to je už co říci:-). Kniha by mohla sednout i člověku, který sci-fi jako takové příliš nemusí, což je také velké plus.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)