Škatulkování

Asi se shodneme na tom, že svět je velmi obtížné místo k pochopení. Nějak svět uchopit a vysvětlit jej se pokoušelo mnoho moudrých mužů (a pochopitelně občas i nějaká ta moudrá žena:-)), ti ještě moudřejší nakonec přišli na to, že to nelze (a mezi nimi byly také samozřejmě i nějaké ženy). Možností jak se v složitém světě orientovat je pak určité roztřídění událostí, pojmů,.... do rozličných složek (škatulek, šuplat, atd..). Alespoň tak to někdy funguje u mě. Je v tom jistá analogie s pořádkem ve svém domě. Do jednoho šuplíku dáváte ponožky, do dalšího krém na ruce a do dalšího zase něco jiného. Víte, kde co máte a to je moc a moc fajn.
Moc a moc fajn to přestává být, když se z toho ale stane jakási obsese. Jsou případy lidí, kteří si velice oblíbí jeden šuplík (asi proto, že si myslí, že je nejvíce "cool and in") a na ostatní kašlou. Vztáhněme to na realitu, tedy příklad ze života: znám člověka, který se uvelebil ve svém šuplíku s názvem rocková kytarová hudba a odmítá přijmout cokoli jiného. V zásadě už pak ani nejde o to, jestli by nové "zboží" (např. další ponožky atd..) do toho šuplíku mohly vstoupit či nikoliv, pak již jde jen o to, co dotyčný správce schránky pokládá za vhodné. Konkrétně ve výše zmiňovaném případě už ani nejde o hudbu jako takovou, ale o hudbu, která by mu ladila se "šuplíkem", není ochoten příjmout cokoli jiného, co si vytýčil jako správné. Podobné je to i s ohodnocením. Některé hudební album mohlo dostat v recenzích jen 3 body z 5 a mnoho posluchačů si jej jen kvůli této skutečnosti odmítne pořídit, protože nic pod 4 body rozhodně nekupují, shodou okolností by se jim ale třeba právě toto album mohlo velice líbit. Když ono to ale do toho našeho škatulkovitého šuplíku nezapadá... Proto také často upouštím (poslední dobou) u různých filmů a alb od profláklého procentního hodnocení. 1) většinou píši stejně o věcech, která mám rád, takže pod 70 klesnu málokdy 2) číslo samo o sobě přeci nic neznamená (pomineme-li to, co říkal Pýthagoras, ale o tom zase jindy).
P. S. Jaké byste dali hodnocení tomuto článku?:-)
P. P. S. Dnes se mi stala hrozná věc, utrhlo se mi ramínko od mého oblíbeného zeleného baťůžku. Asi budu do školy chodit s igelitovou taškou z Tesca.....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)