Thank you for smoking (2005) (Děkujeme, že kouříte)

Thank you for smoking je film o kouření, dokonce se v něm kouří, ale rozhodně to není film, jež by ke kouření (cigaret) nabádal.
Hlavním hrdinou je podlý, padouch, odpudivá to morální kreatura s půvabným jménem Nick Naylor (nemá něco společného s tím tvůrcem Červeného trpaslíka?:-)), který pracuje jako lobbista pro velký tabákový koncern. Krom své práce má i svůj soukromý okruh přátel z jiných lobby spolků (např. výrobci zbraní, alkohol a jiné bohulibé činnosti) a také synka z nepodařeného manželství, který se v otci velice vzhlíží a dokonce uplatňuje některého otcovi zásady i ve svém životě. Spokojený život Nicka se změní ve chvíli, kdy je unesen a skoro přiotráven množstvím nikotinových náplastí, jež jsou rozsety po jeho těle. Už si nikdy nesmí dát ani "práska", jinak mu hrozí srdeční kolaps... Cigarety však hájí jeho obratný jazyk dále.
Na filmu se mi velmi líbily vtipně a chytře napsané dialogy a přesvědčivost některých herců (např. Aaron Eckhart či Cameron Bright - v roli Nickova synka), celkové vyznění filmu je i trochu sociálně zabarvené, neboť nepřímo kritizuje politiku velkých tabákových koncernů a jejich vlažnost k lidem jako takových a krutou snahu o maximalizaci svých zisků. Nicméně celkové zpracování filmu z hlediska sledovatelnosti a napětí mě zase až tak moc neuchvátilo. Byly tam momenty, při kterých jsem se vysloveně nudil. Thank you for smoking je film, který má rozhodně co říci a jeho poselství je jistě kvalitní, ale forma, kterou je předáváno dál mi zrovna moc nesedla.
Tak a teď je (chrchly chrchly) čas zapálit si (chrchly chrchly) další cigáro.....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID