Václav Havel - Básně Antikódy

Znáte Václava Havla? Hloupá otázka, že? Pro někoho je to osoba veskrze špatná, zlá, buržoazní, neužitečná a pro jiné je hrdinou, morálním člověkem,.... Těžko posuzovat někoho kdo ještě žije... Nicméně o tom vskutku psát nehodlám. Nedávno jsem v Městské knihovně čekal s panem Katolíkem (tímto zdravím!) na výdej knih a mé bystré očko (pouze jedno, to druhé pozorovalo nějakou roztomilou slečnu:-)) zabloudilo do sekce Poesie (nebo spíše - poezie) a "padlo" na knihu od V.H.
Co to tedy vlastně je?
Už z názvu je jasné, že Havel nám zde zanechal nějaké básně. Poesie to je zajímavá a leckdy velmi nápaditá. Básně pocházejí z přelomu padesátých a šedesátých let, tedy z doby, kdy Vašek byl ještě mladík. Velká výpovědní hodnota a způsob podání tohoto díla mě velmi mile překvapila. Inu, posuďte sami, dovoluji si (bez svolení autora, ale snad mi to V.H. promine...) užíti ukázku:
Četl jsem v knihovně
Četl jsem v knihovně
mnoho duchaplných knih o socialismu.
S mnoha z nich jsem vřele souhlasil,
mnoha z nich
jsem se upřímně obdivoval.
A když jsem jel potom v tramvaji domů,
hlavu plnou poznatků,
uvědomil jsem si,
že všecky veliké myšlenky
o dokonalejším pořádku na zemi
jsou směšnými papírovými stavbami,
není-li pro jejich hlasatele samozřejmostí,
aby starší paní v tramvaji uvolnili své místo,
nebo aby babce,
které se na chodníku rozsypou jablka,
pomohli je sebrat.
Krásné, že? Další část knihy tvoří Antikódy, které jsou také velmi nápadité a podnětné. Líbil se mi např. "Vpřed", kdy máte slovo "vpřed" vepsáno hezky dokola, takže tvoří zajímavou kružnici:-). Tady se už dá Havel nalézt daleko lépe. Uvažuje tu o svobodě, smyslu lidského žití a o jeho vyrovnávání se s absurditou.
Zkuste si to přečíst. Jen tak, ono to jde docela lehce..

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)