A scanner darkly

Zajímavý film, nikdy předtím jsem o něm neslyšel a tak první co mě na něm upoutalo bylo jeho "vzhledové" zpracování. Film byl nejspíše natočen klasicky - tedy normálně s herci - pak se ale záběry nechaly prohnat výpočetními mašinkami, ty ponechaly pouze obrysy a linie zvýraznily a zbytek doplnily jakoby comixovou kresbou - úžasné, nicméně pro převyprávění děje i velmi vhodné. Celý příběh je o skupince lidí závislých na tzv. "déčku", což je jakási blíže nespecifikovaná halucinogenní droga. Režie se ujal Rich Linklater a do hlavních rolí obsadil herce jako Keanu Reeves či Robert Downey Jr., Woody Harrelson a W. Ryder. Zajímavé, že? Jistě se těšíte až své filmové "miláčky" uvidíte animované….
Hlavní hrdina Bob Arctor (Reeves) vede cosi jako dvojí život - jednak je člen "tlupy" závisláků na D, ale také působí ve vyšetřovatelském týmu, který se snaží proti výše uvedeným působit. Bob v práci používá převlek, kterým na sobě neustále může měnit lidské tváře, postavu i oblečení, takže nikdo neví, že Bob je vlastně Bob a že takto díky své práci sleduje i sám sebe. Spolu s Bobem na případu dělá ještě jedna osoba, která však užívá stejný technicky dokonalý převlek. Může to být kdokoli… A kdo vlastně stojí za distribucí "D"? Nejsou to náhodou ti, kteří se jej snaží potírat? Otázky, otázky,…..
Jelikož je film založen na díle P. K. Dicka, tak jsem se na něj velice těšil, nicméně Dickovská atmosféra se ve filmu moc neobjevuje (až na malé výjimky) a film působí značně nejednotným, neuceleným dojmem, také je tu několik scének, které jsou vysloveně nudné (alespoň pro mě). Zajímavý námět, zajímavé vizuální zpracování a některé celkem vtipné scény to vše napravit nemohou. S odstupem ale musím říci, že A scanner darkly není ŠPATNÝ film a věřím tomu, že si své diváky najde.
A ten závěr….ten je SUPER!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)