Neuskutečněná demonstrace a rakety i radary kolem nás

Iniciativa "Ne základnám" plánovala na pondělí uskutečnění demonstrace v centru hlavního města (tj. Praha) demonstraci proti připravované radarové základně u obce Jince (kteréžto znám velice dobře, neb bydlím jen 6 km od nich). Demonstrace se však neuskuteční, neboť ji zakázal Magistrát HMP. Odůvodnění? Demonstrace by mohla narušit dopravní situace v centru města (měla se konat od 18 hod)...
Já osobně s umístěním radarové či raketové základny nesouhlasím. Domnívám se, že by tato skutečnost měla pro zemi (i pro region - jehož jsem součástí) spíše negativní dopad. Jsem spíše zastáncem politiky internacionalismu než intervencionalismu (ke kterému USA dlouhodobě směřovaly). Případný radar by se snadno mohl stát terčem útoku, navíc radar jako takový tu není kvůli ochraně území ČR, ale kvůli zmapování příp. útoků na USA. Nejedná se o radar NATO, ke kterým jsme nějak smluvně vázáni, ale čistě jen o radar USA, což sice jsou v mnoha ohledech naši spojenci, ale žádná smlouva o spolupráci založena na bilaterálních vztazích USA - ČR zde není. Navíc umístění radaru by zhoršilo naše vztahy s Ruskem (dodavatel většiny současné ropy) a Čínou. Má to smysl?
Na druhou stranu USA by na nás mohly nahlížet více přívětivěji = zrušit vízovou politiku a přestat střed Evropy (náš krásný pupek světa) brát jako země potenciálně nebezpečné.
Již jsem o této problematice psal (viz http://eluin.blog.cz/0611/debata-o-umisteni-raketove-zakladny-usa), ale v té době se převážně uvažovalo o raketové základně a o radaru moc slov nepadlo. Jaký máte na problematiku názor vy?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)