Evropa pro mír - Radarová základna

Minulý týden ve čtvrtek jsem se (díky informaci od svých studijních kolegů) dozvěděl o chystané besedě (či jak to jinak nazývat) v sále Městské knihovny (ano, to je ta, jak tam mají skoro všechno zarezervováno:-)) na velice aktuální téma. V tu dobu mám volno, tak jsem tam pochopitelně nemohl chybět...
Pořadatelem byla Humanistická aliance a hostů zde bylo hned několik. Pan Schulze, pan Reiner Braun, Dana Feminová, Jan Keller, E. Kohák a také předseda Humanistické aliance Tamáš.
Schulze na setkání připomněl smlouvu o nešíření jaderných zbraní z r. 1970, kteroužto podepsaly USA, RUSKO, FRANCIE a IZRAEL.. Jeho informace byly podány s velkou měrou empirických dat. Např. jsem se dozvěděl, že dnes je na Zemi asi 30000 jaderných hlavic - ty by dokázaly zničit zemi 25x. V současnosti jsou ve vývoji hlavice, jež by měly být asi 384x silnější než ta Hirošimská... V samotné Evropě se nachází mnoho hlavic patřících USA, jen v Německu jich je na 150.. Z toho vyplývá jasné porušení dohody z roku 1970.
Braun se zaobíral spíše ruskou hrozbou. Tvrdil, že díky tomuto nebude situace rozhodně bezpečnější, ba právě naopak. Rusko bude jistě vyvíjet nové zbraně a nový vývoj zbraní zvrátí současný systém rozložení sil. Pan Reiner Braun také dále připomněl negativní postoj k těmto zbraní různých známých osobností - např. Kissinger či Einstein.
Velmi zajímavé také bylo vystoupení J. Kellera, který v sobě nezapřel autora knihy "Až na dno blahobytu". Trochu se také "otřel" do postojů ODS, dle nichž prý integrující se Evropa zničí individuální státy, tu samou Evropu ale naše nejsilnější strana hodlá bránit a chránit, např. radarovými či raketovými základnami. Obávají se suverenity země a proto sem zvou cizí vojáky - což je dosti paradoxní situace. Zajímavě působila i Kellerova argumentace, když tvrdil, že dle základní filosofie ODS "lidé znají své preference nejlépe", ale zároveň "ODS odmítá referendum", čili, ten člověk, který sám nejlépe ví jak si svůj život uspořádat má zamítnutu možnost o svém životě v důležitých otázkách rozhodovat...
Osobně jsem se těšil nejvíce na vystoupení prof. Koháka. Kohák poznamenal, že základny jako takové jsou jakousi zkouškou naší demokracie. Kritizoval současnou vládnoucí koalici za její jednobarevnost - "zasedají tam modří, tmavě modří a bledě modří", nicméně uznal vyspělost českého národa vzhledem k postoji k radarové základně. Češi se dle Koháka naučili to, že podobný spor není o drobných (např. ekonomických) výhodách a nevýhodách, ale o něčem daleko zásadnějším. Nicméně Kohák také připojil tvrzení, že nesouhlasí s anti-amerikanismem. Ideály na kterých jsou USA vystavěné jsou mu velice blízké.
Z mého hlediska asi nejskromnější příspěvek měl pan Tamáš. Ten poukázal na skutečnost, že případný raketový útok by ani z Íránu či z Koreje nemohl letět na naše území, neboť je velice obtížné na této rotující planetě střílet směrem na západ. Tamáš také poznamenal, že odpor proti současné intervencionistické politice USA je silný také v USA. Na demonstraci ve Washingtonu bylo přítomno 500 000 lidí.
Snad vám tento stručný - a místi želbohu heslovitý - souhrn pomůže lépe se orientovat ve složité problematice.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID