The New World

New World (Nový svět)
Nový svět je velmi, velmi…lyrický snímek. Těžko popsat slovy vizuální zážitek. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že tento film dokonale splňuje poselství filmu jako takového. Nabízí zajímavé pohledy a rozhodně neplýtvá se slovy. Nač něco popisovat slovy, když to můžete ukázat obrazem? Od toho přeci filmy jsou…
Film se odehrává počátkem 17. století v Novém světě (což je pochopitelně Amerika, konkrétně v tomto filmu Virginie), kam přijíždí skupinka osadníků z Anglie, jež se rozhodne ustavit ve Virginii kolonii. Nově vzniklá kolonie se pochopitelně potýká se značnými problémy, např. nedostatek potravin, a to ani nemluvím o domorodých obyvatelích..
Právě na určité konfrontaci domorodců a civilizovaných Evropanů je také film z části postaven. Život domorodců je životem v harmonii s přírodou a vším živým, tito lidé neznají zášť, lži, podvody. Evropané jsou jejich pravým protikladem, většina z nich do Ameriky přijela je proto, aby zde našla nějaké zlato… Indiáni v kritické chvíli kolonizátorům pomohou a ti díky jejich zásobám a semenům přežijí krutou zimu (tato chvíle patrně zahájila slavnosti Dne Díkuvzdání - Thanksgiving day), což se domorodcům později krutě nevyplatí. Hlavní postavou je kapitán Smith a indiánská princezna, kteří k sobě pocítí …..hádejte…….lásku (překvapivě). Je však možné, aby lidé z tak odlišných kultur mohli sdílet něco tak blízkého? Určitě ano, ale bez nesnází to asi nelze.
Film má vynikající kameru a také výpravu. Nevím, kde všude se natáčel, ale scenérie jsou krásné. Poměrně věrohodně (pokud mohu se svými skromnými znalostmi soudit) zobrazují panenskou Ameriku, plnou zvířat a zeleně, prostě nádhera. Do filmu často proniká tzv. "vnitřní hlas" postav, ty takto zpytují své svědomí a přemýšlejí co v krizových momentech dělat. Film je tak tedy velmi dlouhý a - jak již jsem napsal výše - velmi lyricky pojatí, nicméně jeho pojetí je dobře zpracováno a divák se rozhodně nenudí (alespoň v mém případě). Kapitolou samou pro sebe je hudba, která je - jedním slovem - úžasná! Taková zajímavá, může pohladit i povznést do oblak.
New World není jen romantickým příběhem o vztahu muže a ženy z různého kulturního prostředí. Naopak, je něčím daleko víc. Donutí nás přemýšlet o tom, jaký druh života je kvalitnější. Jestli ten, ve kterém vlastníme dary přírody a obklopujeme se jimi či ten, ve kterém se snažíme žít v harmonii a rovnováze s přírodou. Hezky je to vidět (podle mého názoru) na případu indiánské princezny, která se po dobu svého života v indiánské vesnici - ve svém prostředí - stalé usmívá a prostupuje ji jakási bezbřehá bezstarostnost a bezprostřednost. V okamžiku, kdy začne žít v "civilizované" společnosti se dostaví i jiné pocity. Bezstarostnost a bezprostřednost zmizí, začne se podobat ostatním.
Asi nemusím psát, že se mi New World líbil. Pokud máte možnost jej vidět, tak ji rozhodně nepropásněte.
Doporučuje 9 z 10 Liborů….: - ).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)