Dobrodruzi z vesmíru

Nejsem si jist, zda tento seriál budete někdo vůbec znát, ale domnívám se, že i tací se mezi námi najdou. Bylo mi tenkráte asi 9 let, když na televizní stanici OK3 (ach...nostalgie..., tam jsem poprvé viděl akční filmy a také Flashe Gordona:-)) začali dávat japonský animovaný seriál Dobrodruzi z vesmíru. Něco takové jsem do té doby ještě neviděl. Pamatuji si, že seriál mě velmi upoutal, leč bohužel v tu dobu naše rodina nemohla OK3 sledovat, tak jsem na něj každý den (ano, dávali jej - tuším - každý den) chodil ke kamarádovi (který z toho potom asi nebyl zrovna nadšený:-)). Asi rok poté, co seriál skončil na OK3 jej vysílala ČSTV (nebo už jen ČTV?), pochopitelně k mé veliké radosti.... Ovšem od té doby již uběhlo hodně vody. Současná ČT (ani jiné naše televize) o nákupu seriálu vůbec neuvažují, pochopitelně k mému velikému smutku.
Pokud jste seriál neviděli, tak asi netušíte o co v něm vlastně jde. Pokusím se jej tedy trochu přiblížit. Hlavní hrdinové jsou lidé (ač tak vůbec nevypadají, ale jinak se chovají zcela lidsky) - tedy krom jedné malé chlupaté koule jménem Sibet - kteří pracují v kosmické společnosti a se svoji lodí doručují po galaxii různé zásilky. Zažívají přitom pochopitelně různé příhody a dobrodružství. Na první pohled by se vám možná mohlo zdát, že seriál je určen pro děti (viz grafické zpracování postav) a že je poměrně naivní. Trochu ano, ale při podrobnějším pohledu zjistíte, že to tak není. V seriálu se totiž často řeší i velmi závažné morální, etické otázky. Je lepší užít k dosažení cíle násilí či mírové prostředky? Dalšími důležitými motivy seriálu je např. přátelství, tolerance a odpovědnost.
Moji oblíbenou postavou byl kapitán posádky Topi (to je takový ten pejsek), což je veskrze kladná postavička s žádnými výraznými zápornými vlastnosti. Často se ale dostává do konfliktu rolí, neboť je zároveň jakýmsi vedoucím kosmické agentury, ale zároveň kamarádem, manželem, dokonce i otcem. Tímto se dostávám k dalším tématům, která seriál zpracovává. Jsou mezi nimi i různé sociální otázky, např. strach ze ztráty zaměstnání, či zaopatření rodiny v těžké finanční situaci. V seriálu je přítomný humor, ale nemyslete si, že se jedná o nějakou komedii, často jsou zde vážná témata a leckdy velmi smutné scény, u kterých člověk skoro až uroní slzu dojetí...
Seriál má celkem 77 dílů, pokud by vás zaujal, tak na stránkách www.okoun.cz je možno na diskusní skupině tohoto seriálu některé díly stáhnout. Možná na vás "Dobrodruzi" budou působit poněkud divně a možná i trochu "úchylně", ale jde jen o zvyk. Musíme si uvědomit, že pochází z Japonska, kde se filmy dělají trochu jinak... Jejich výtvarná podoba do jisté míry koresponduje se stylem zvaným "manga".
Celkově - podle mého názoru - byl řekl, že "Dobrodruzi" mají větší úroveň než většina současných kreslených seriálů. Jsem si ale vědom toho, že můj názor je do jisté míry podmíněn nostalgickými vzpomínkami..

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)