Stranger than fiction (český název: Horší už to nebude)

Tento film režiséra Marca Forstera (Ples příšer) jsem shlédl včera večer krátce před spánkem a musím říci, že mě velmi zaujal. Hlavním hrdinou je Harold Crick (skvělý Will Ferrell), muž, který žije nudný, rutinní život. Tedy alespoň do chvíle než najednou zaslechne hlas, který popisuje co právě dělá. Harold je z toho pochopitelně velmi zmaten, zvláště pak, když hlas s klidem konstatuje, že za několik dní Harold zemře. Co to všechno znamená? Zešílel Harold nebo si jen uvědomil, že je jeho život někým psán a on sám na jeho další odvíjení nemá valného vlivu? A co to má vše společného s příběhem spisovatelky, která nějak nenachází inspiraci k tomu jak pokračovat ve své knize, respektive jak zabít hlavního hrdinu. Následkem toho, co Harold později zjistí zásadně přehodnotí a změní svůj život.
Na filmu je zajímavých hned několik záležitostí. Jednak je to příjemné skloubení fantaskní složky s romantikou, vše okořeněno trochou komedie a dále způsob, jakým je film vyprávěn. Závěr je sice zajímavý, pro někoho možná nečekaný, ale rozhodně bych neřekl, že obsahuje nějakou šokující pointu. Film vás totiž nešokuje nějakým rychlým dějovým zvratem. Zvraty tu pochopitelně jsou, nedějí se však rychle, ale hezky si pomalu připravují "půdu" na svůj příchod, což je pro mě osobně klad.
Najde se jen málo filmu, do kterých se rychle zakoukáte díky skvělému příběhu a zároveň oceníte práci tvůrců se scénářem i doplnění hudby, která do snímku Stranger than fiction pasuje přesně jako poslední díl do vašeho rozestavěného puzzle. K tomu si ještě přidejte skvělé herecké výkony (Emma Thompson snad ani neumí zahrát špatně a Dustin Hoffman - ač má menší roli - je také dobrý) a hezké grafické zpracování některých scén (např. vizuální podoby myšlenek kroužících kolem Harolda). Podle mého názoru jeden z nejlepších filmů roku 2006.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID