Výstava "Snášenliví"

Včera jsem s panem Filipem měl tu čest navštívit v prostorách Národní knihovny Klementina výstavu "Snášnliví", kterou uspořádala neziskova Člověk v tísni ve spolupráci s výše zmíněnou Národní knihovnou. Výstava to sice není nějak rozsáhlá, ale vstupné stojí jen symbolických 5 kč, které snad ještě i dnes je možno oželit (platí to i pro zchudlé studenty:-)). První část se sestává z plakátů, které vznikly v Německu a kritizují radikalismus, rasismus. Mezi nejpovedenějšími jsou různé variace společnosti a hákového kříže, ale mým nejoblíbenějším pakátem se stala "vystřihovánka malého nacisty", která nám ukazuje nahé tělo nacistovo, kde chudák vypadá velmi křehce, až jej člověk má touhu bránit a pak nacistu oblečeného do šatů (vysoké boty, hnědá košile, páska na ruce). Nemusím asi podotýkat, že výraz oblečeného nacisty má člověk chuť bránit jen stěží... Navíc ten jeho výraz se od předchozího vyobrazení jaksi změnil..
Na výstavě je zanechána i česká stopa v podobně prací studentů z Ústí nad Labem a jsou tu i některé projekty ze Slovenska či Polska. Tyto práce se víceméně zabívají myšlenkou Tolerance a jejího obrazového vyjádření. Každý plakát má nějaký smysl a jistě přinutí návštěvníka k zamyšlení, leč nemohu se ubránit tomu, že speciálně práce našinců si byly často velmi podobné, trochu jsem tam postrádal tryskající originalitu studentů z Německa, ale to je jen taková malá moucha na tváři jinak skvělé výstavy. Při této příležitosti se ještě musím zmínit o jednom plakátu, který mě velmi zaujal. Jmenuje se "smíšený odpad" a jsou na něm 3 kontejnery, jeden tuším na papír, další na plast a další na cizince či přistěhovalce:-).
Výstava je otevřena až do 15. 3., takže pokud jste v Praze a nemáte co dělat (to mi připomíná film "Co dělat v Denveru, když člověk nežije)...
P. S. Nepodařilo se mi nikde sehnat ani jednu fotografii či reprodukci nějakého z plakátů, ale aspoň to někoho donutí jít se do Klementina opravdu podívat:-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID