8. květen - státní svátek?

Dnes je 9. května, tedy den, kdy se v postsovětském Rusku slaví vítězství ve "velké vlastenecké vojně", či jak se tomu tam říká.
Jistě, je celkem jedno, kdy se svátek konce druhé světové války (a potažmo i vítězství nad nacismem) slaví, nějaký ten den nehraje zase takovou roli, ale důležitá je náplň.
No jo.
Jenže. Zatím stále nejdůležitější a hlavně nejrozšířenější médium - tedy TV - tomuto svátku zase až takovou pozornost nevěnovala. Nemluvím teď např. o zpravodajském kanálu čt24, který vysílal zajímavé dokumenty, ani o čt2, kde jsem včera ráno se zaujetím sledoval pořad o E. Moravcovi, ale spíše o našich komerčních stanicích. V jedné učebnici sociologie od pana Petruska jsem četl, že jednou z mála výhod komerčních médií je jejich demokratičnost. Jednoduše řečeno, dávají lidem to, co lidé sami chtěji. Jakkoli je toto tvrzení problematické, tak se možná z části zakládá na pravdě. Lidé 8. květen neberou jakožto svátek vítězství nad nacismem, ale spíše jej vítají jako příjemný den volna a odpočinku od zaměstnání. Důkazem toho může být i minimální účast u kladení věnců padlých hrdinů. V předešlých letech komerční televize na 8. května (či 5. května - což je datum, které mám z čistě osobních důvodů daleko raději:-)) vždy promítla nějaký válečný snímek, což sice někdy bylo trochu zvláštní, protože leckterý z těchto snímků byl spíše válku glorifikujícího ražení, ale aspoň si někteří lidé uvědomili o co v konfliktu vlastně šlo.
Toto není nějaká kritika komerčních médií, ani společnosti, zákony kterými se řídi víceméně rozumím a - ač s nimi často nesouhlasím - víceméně je i připouštím. Jen mě napadlo, co bude za takových 50 - 60 let? Budeme na druhou světovou válku pohlížet očima vítězstvím "těch hodných" nad "zlým nacismem" nebo to pro nás bude dávno zašlý konflikt, stejně, jako jsou dnes pro současné obyvatele např. napoleonské války?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)