The Dangerous lives of Altar Boys

The Dangerous lives of Altar boys
Trochu kostrbatý název, ale já osobně mu dávám přednost před českým - "Skandál v katolické škole" (což mi mimochodem zní jako nějaká detektivka s majorem Zemanem, brrrr) - nicméně pod tímto názvem se skrývá dle mého názoru velmi pozoruhodný film, který je obtížné s něčím srovnávat.
Tak tedy, děj je zasazen do začátku sedmdesátých let v USA, konkrétně do prostřední katolické školy (od toho tedy ten český název). Hlavní hrdinové jsou dva chlapci - Francis Doyle a Tim Sullivan (K. Culkin), jejichž role jsou skutečně velmi krásně a deskriptivně napsány. Radost pohledět. Prostředí ve škole je velmi konzervativní, zapšklé, statické, rigidní, zpomalené (doplňte si další vhodná adjektiva), jednoduše pro chlapce neúnosně nudné a protivné. Ztělesněním toho všeho je pak řádová sestra Assumpta (hraje ji Jodie Foster, ve filmu zdatně sekunduje výtečným mladistvým hercům ), právě sestru Assumptu si chlapci ztělesní jako hlavní "záporňačku" jejich připravovaného komiksu. Tvorba těchto "obrázků s bublinami" je totiž určitou ventilací jejich probouzející se dospělosti. Film je tak tedy i zajímavě ozvláštněn animovanými sekvencemi, kde vystupují výtvory chlapců - superhrdinové (např. Řiťokop….), kteří bojují proti jeptiškám (jež používají kosy a motocykly). Jakkoli se mohou tyto komiksové pasáže zdát povrchni, tak ve své podstatě odrážejí nitro hlavních protagonistů a jiným způsobem reflektují události ve filmu.
Velkou devizou tohoto snímku (jenž získal úspěchy na festivalu Sundance 2002) jsou herci a jejich výkony. Kieran Culkin je podle mého názoru daleko lepší než jeho slavnější člen rodiny, Emile Hirsch (v roli Francise) je také zajímavý. Nejvíce se mi líbily pasáže, kdy se soustředí (např. na kreslení obrázků), to se mu pak ve tváři objeví takový zajímavý výraz, který vypadá úžasně přesvědčivě. Slavná Jodie Foster zde sice hraje "druhé housle", ale její sestra má také něco do sebe. Z čelních představitelů je ještě třeba zmínit Jenu Malone, o jejíž postavě člověk neví, zda ji má milovat či nenávidět…
Svoji roli zde sehrála i hudba, kde se objevují i známé hity, např. "On the road again" (jedna z mých nejoblíbenějších) od Cannes Heat.
Dangerous lives of Altar boys stojí za to vidět, obzvláště pokud vás zajímá pohled do duše dospívajících náctiletých (bez příměse hloupých fórků z teenagerských komedií).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)