The Prestige (2006)

The Prestige (2006)
Tento film Ch. Nolena je trochu jako víno. Zraje a zraje a jeho gradace je absolutně úchvatná. Mezi herci zde exceluje Michael Caine (zprvu mi ale přišel velmi nesympatický) a Scartlett Johanson (s napsáním jejího jména mám vždy problémy, tak doufám, že jsem uvedl pravý počet jednotlivých písmenek). Děj je zasazen do konce devatenáctého století do prostředí kouzelníků (či, lépe řečeno, iluzionistů) a jejich někdy dosti tvrdých triků (iluzí). Hlavní hrdinové, iluzionisté, Profesor a Velký Danton jsou nepřátelé na život a na smrt. Příčinou je - či lépe řečeno byla - manželka druhého z nich, která při jedné jejich společné performanci utrpěla smrt, což je věc, která jistě dokáže mnohé naštvat a také - mimo jiné - odstartovat separátní sólovou kariéru obou výše jmenovaných. Ti si během let provádějí různé více či méně závažné naschvály, kterými si chtějí ukrást "kouzla" i slávu.
Ačkoli je film zasazen do reálných kulis a vystupují v něm reálné postavičky (např. pan Tesla…), tak jeho celkové pojetí - a hlavně pak úžasný závěr - toho se skutečností mnoho společného nemá. Nestudoval jsem sice nijak výrazně pozadí vzniku filmu, ale domnívám se, že není postaven na reálných základech (byť k tomuto dojmu diváka - hlavně z počátku - často lehounce svádí).
Hlavními přednostmi filmu jsou krásné prostředí a také - pochopitelně- tajemství. Koneckonců, na čem jiném postavit film o iluzionistech, než na tajemstvích? Divák se naštěstí bát nemusí, na konci se vše vysvětlí a…..možná se i nějaká ta slzička uroní.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID