Déja Vu (2006)

Déja vu je filmem, který člověka přímo nenadchne, ale zároveň jej ani neznechutí. Jedná se v podstatě o zajímavou sci-fi akčně detektivní podívanou okořeněnou lehounkou romantikou, což na první pohled vyhlíží dosti odpudivě, ale celkově se na to kouká docela hezky.
Tak tedy, hlavní klaďas je Doug Carlina, který vyšetřuje případ teroristického útoku na parník. Při tomto vyšetřování nachází mrtvolu mladé ženy, která na první pohled zahynulo při útoku, nicméně dále zjišťuje, že tato žena zahynula dříve než k výbuchu došlo. Pomocí moderní technologie může agent Doug proniknout svým zrakem do minulosti, ba co více - jak sám zjistí - může do minulosti vstoupit a eventuelně zabránit útoku i úmrtí mladé dámy, jež spolu - jak sám také zjistí - souvisí..
Jak jsem již napsal výše, Déja vu není snímkem, který by chtěl sdělit divákům nějaké důležité poselství, ale je to film, který se snaží pobavit, a to se mu daří docela dobře. Snímek obsahuje několik poměrně zajímavých a vydařených nápadů (např. honička v autech s brýlemi, díky nimž může jedinec vidět cca 4 dny do minulosti, takže vlastně sleduje člověka, který je už teď kdesi hodně daleko). Ke kladům musíme připočíst i herecké obsazení, kde je vedle dobře hrajícího D. Washingtona (viz foto) i můj oblíbenec Val Kilmer (byť jeho postava tu mnoho prostoru nemá a navíc...Val nějak ztloustl..). Režii měl Tony Scott (Top Gun). V rámci akčně pojaté sci-fi patří toto dílko určitě k vrcholům posledních let.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)