El Espinazo del Diablo (Princ bez království)

Tento snímek je dalším počinem režiséra G. El Tora, o jehož (asi) posledním díle - El Laberynto del Fauno - jsem zde již informoval. S Labyrintem má tento snímek hodně společného, i Princ bez království (jedná se skutečně o dosti hloupý název do české distribuce) se také odehrává v době španělské občanské války a rovněž se zde kombinuje složka dramatu se složkou fantaskního (místy trochu hororového) příběhu.
Hlavním hrdinou je Carlos, chlapec bez rodičů - neboť ti zemřeli ve válce - který se dostává do jakéhosi zařízení pro podobně "postižené" chlapce. O hochy se zde stará postarší lékař a dvě učitelky, z nichž jedné chybí jedna dolní končetina (zprvu mi připomínala sestru Asumptu z Altar boys..:-)). Kromě hochů a jejich edukátorů v usedlosti, jež působí dojmem starobylé pevnosti, pobývá mladý a pohledný Jacinto, který zde plní roli jakéhosi školníka a také...ehm..., slušně řečeno "lehkého chlapce":-)... Jacinta však kromě jeho práce a žen zajímá i něco speciálního..., tajemný sejf, ve kterém se ukrývají zlaté cihly, které se vlastně stanou klíčovým předmětem pro celý příběh.
Zajímavou postavou ve filmu je Santi, chlapec - duch, který obývá prostor pod školou a z nějakého - zprvu podivného - důvodu se snaží Carlose kontaktovat. Upřímně řečeno, z vizuálního zpracování Santiho jde chvílemi hrůza..., počkejte až sami uvidíte, záměrně jsem sem jeho foto nedal (i když mě to stálo hodně přemáhání:-)). Film je od svého začátku velmi přitažlivý, pomalu odhaluje divákovi leckterá tajemství a i když konečné rozuzlení není moc překvapivé, naopak, je poměrně očekávané, tak musím přiznat, že mi tato skutečnost vůbec nevadila. Velmi půvabná je také příroda a vše ostatní, co se týká kamery. Hudba hraje spíše na hororovější složku (kterou film však také dosti oplývá) a musím říci, že při kombinaci s některými scénami jde přímo mráz po zádech...
El Espinazo del Diablo je prostě skvělý film pro všechny milovníky fantastična. Nezbývá než se spolu s lékařem z filmu ptát: "Co je to vlastně duch? Strašná událost odsouzená k neustálému opakování. Možná jen okamžik bolesti, něco mrtvého co se chvílemi zdá jakoby ještě žilo. Pocit, který se zastavil v čase, jako rozmazaná fotografie.."

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)